Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Βιολογική γεωργία: Υποχρεωτική αγρανάπαυση και προϋπολογισμός τα αρνητικά της προκήρυξης

Ξεκίνησε η κατάθεση των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (Μέτρο 214 – Δράση 1.1). Εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος καταθέσεων των αιτήσεων θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Παρά την οικονομική κρίση οι καταναλωτές ζητάνε βιολογικά προϊόντα και η επιδότηση του προγράμματος περιορίζει το κόστος παραγωγής, ώστε να μπορεί ο παραγωγός να πουλάει σε ανταγωνιστικές τιμές.

Όμως παραγωγοί και φορείς πιστοποίησης υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός σε αυτή την πρόσκληση είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Από το ΥπΑΑΤ κυκλοφορούν φήμες ότι θα μεταφερθούν κάποια κονδύλια από άλλους άξονες προς τα γεωργοπεριβαλλοντικά.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η αγρανάπαυση, που είναι υποχρεωτική για τους νέους παραγωγούς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, κάτι που δεν ισχύει για τους παλιούς βιοκαλλιεργητές που είναι προαιρετική.

Επίσης υπάρχει και μια αβεβαιότητα στην προκήρυξη για το τι μπορεί να συμβεί μετά τα δύο πρώτα χρόνια, δηλαδή μετά τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΠΑΑ 2007-2013.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------