Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής προς τον Πρωθυπουργό για Μεταφορά Αρμοδιοτήτων και Πόρων

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των 5 εκ. πολιτών, η οποία έχει άμεση σχέση με την άρτια άσκηση σημαντικών μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενημέρωσε με επιστολή του τον Πρωθυπουργό, για το πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη μη ύπαρξη των αντίστοιχων πόρων που πρέπει να μεταφερθούν από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Διευθύνσεις: α) Οδικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ9), β) Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10), γ) Κατασκευής Έργων Οδοποιίας (ΔΚΕΟ), δ) Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας (ΔΚΕΣΟ) και ε) Κατασκευής Υδραυλικών Έργων (ΔΚΥΕ), καθώς και το Αυτοτελές Τμήμα Κυκλοφορίας, Φωτεινής Σηματοδότησης και Τηλεματικής 2004 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, εξαιτίας των οικονομικών εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός που πρέπει να μεταφερθεί είναι της τάξεως των 225 εκ. ευρώ, οι δε πιστώσεις είναι περίπου 100 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι παλαιές οφειλές και οι τόκοι. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τεράστια ποσά, τα οποία η Περιφέρεια Αττικής, με τους ήδη κατά 30% μειωμένους πόρους της, αδυνατεί να καλύψει.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη συνέχιση παροχής υπηρεσιών αλλά και στη συντήρηση οδικών αξόνων σε ανεκτό επίπεδο για 550 χιλιόμετρα της μεταφερόμενης αρμοδιότητας του οδικού δικτύου.

Να σημειωθεί ότι τόσο το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος, όσο και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλλουν την ταυτόχρονη μεταφορά των πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπογραμμίζει:

«Θέλουμε να απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στους πολίτες της Αττικής. Έχουμε δεσμευτεί να τους παρέχουμε υψηλή στάθμη υπηρεσιών όσον αφορά στο οδικό δίκτυο των 550 χιλιομέτρων και να διαφυλάξουμε την ασφάλειά τους. Η έλλειψη πόρων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου εγκυμονεί κινδύνους για πεζούς και οχήματα και υποβαθμίζει την οδική ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου. Απαιτείται, λοιπόν, η άμεση ευαισθητοποίηση της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να μεταφερθούν οι προβλεπόμενες πιστώσεις. Μέχρι να γίνει η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται να ασκήσει καμία από τις αρμοδιότητες αυτές».
-------------------------------
Πηγή: patt.gov.gr
-------------------------------