Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κατάργηση και των φοροαπαλλαγών στο αγροτικό πετρέλαιο για να κλείσει η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ, εισηγήθηκε ο Ε. Βενιζέλος στο Εurogroup

Θέμα δεσμεύσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχισθεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, έθεσαν οι δανειστές στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι όροι ανταλλαγής των νέων ομολόγων, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι 17 υπουργοί που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, έκαναν αποδεκτή την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τα μέτρα κάλυψης της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ που παρέμενε σε εκκρεμότητα από το φετινό πακέτο λιτότητας.

Η εισήγηση περιλαμβάνει εκτός των άλλων μέτρων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο αγροτικό πετρέλαιο.

O πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και έθεσε ζήτημα δεσμεύσεων από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς και στάσης των άλλων πολιτικών κομμάτων. Της συνεδρίασης θα προηγηθεί το Euro Working Group την Κυριακή το βράδυ.

Σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να καλύψει το κενό των 325 εκατ. ευρώ αυτά πρόκειται να εγκριθούν στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο και εστιάζουν σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων, των δαπανών για την υγεία και την εσπευσμένη μείωση των ειδικών μισθολογίων.

Στο τραπέζι έπεσε ακόμη πρόταση περί κατάργησης της φοροαπαλλαγής στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και η μείωση των επιχορηγήσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «ετέθη και το ζήτημα της στάσης και των άλλων κομμάτων (σ.σ. πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα «έγγραφων δεσμεύσεων», αυτό γίνεται προκειμένου να φανεί ότι «η χώρα έχει συνέχεια και συνέπεια».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκησε τρεις και πλέον ώρες, αναφέρθηκε αναλυτικά από την ελληνική πλευρά ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Έχουν αποσαφηνιστεί, είπε, τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων (με τις επιστολές και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση), το πρόγραμμα ψηφίστηκε από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3 και έχουν ψηφισθεί και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αποτελούν απάντηση ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει οριστικοποιηθεί και το κονδύλι των πρόσθετων περικοπών, ύψους 325 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας πάντως για τις λεπτομέρειες στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο.
-------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------