Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» με το νερό στην Κρήτη

Για "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" μίλησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, με θέμα το οξύ πρόβλημα του νερού.
Ο δήμαρχος εμφανίστηκε πολύ ανήσυχος για τη ραγδαία μείωση των αποθεμάτων νερού, μετά το οξύ φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που «κάλυψε» το Ηράκλειο. «Μας σόκαρε το περιστατικό της αφρικανικής σκόνης! Άδειασαν οι δεξαμενές!» είπε και εξήγησε για τα προβλήματα υδροδότησης που καταγράφονται, πως «μεσολαβούν 7- 8 ημέρες για να γεμίσουν οι δεξαμενές και να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα η διανομή». 

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πρόβλημα στα υψηλά σημεία της πόλης είναι, δυστυχώς, δεδομένο.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η αφαλάτωση έχει καθυστερήσει «χωρίς δική μας ευθύνη», προσθέτοντας πως η δημοτική αρχή έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και εργάζεται εντατικά για να το επιλύσει.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημότες. 

«Ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών, να καταναλώνουν με σύνεση και αλληλοσεβασμό προς τους γύρω μας». Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε και στους υδάτινους πόρους από τον Αποσελέμη, λέγοντας πως «με ορθολογική διαχείριση του νερού του Αποσελεμη δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».
Αναφέρθηκε και στη στάση που οφείλουν να τηρούν οι δημότες, λέγοντας πως «η αλόγιστη σπατάλη του νερού από ένα νοικοκυριό, το στερεί από κάποιο άλλο». 

«Αποτρέψαμε τα χειρότερα» 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, αναφερόμενος στην κατάσταση των τελευταίων ημερών, είπε πως «κανείς μας δεν έχει ξαναδεί αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα». 

Πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για καινούριο δίκτυο στις Μεσαμπελιές, ενώ αναφερόμενος στις γεωτρήσεις, είπε πως λαμβάνουμε το maximum του νερού. 

Είπε, όμως, πως τα προϋπήρχαν ωστόσο την περασμένη εβδομάδα άδειασαν όλες οι δεξαμενές. Ο κ.Ρασούλης ανέφερε πως, μετά το ολικό black-out, τώρα το Δίκτυο έχει αρχίσει να εξισορροπεί, ενώ χάρη στις ενέργειες της ΔΕΥΑΗ, η κατάσταση συγκρατήθηκε ώστε να μην προκύψει πλήρης κατάρρευση. 

Όπως έγινε γνωστό, στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ, θα αναρτώνται οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ενώ απευθύνθηκε και πάλι έκκληση προς τους δημότες για συνετή διαχείριση του νερού, για «να έχουμε ενα καλό καλοκαίρι». 

Ο Βασίλης Λαμπρινός μίλησε για κυβερνητικές δεσμεύσεις για αντικατάσταση των δικτύων, αλλα και για την επίσπευση των διαδικασιών για οκτώ νέες γεωτρήσεις. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε την Πέμπτη με τη σκόνη, είπε ότι θα αποκατασταθεί σε 10 ημέρες από την ημέρα εκείνη, ενώ τόνισε την εκκρεμότητα για την εκμετάλλευση του γλυκού νερού του Αλμυρού ποταμού.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η μελέτη για την αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού του Αλμυρού έχει κόλλησει για γραφειοκρατικους λόγους. 
--------------------------------------
Πηγή: CretaLive.gr
--------------------------------------