Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Τούρκικη δικαστική πηγή για Έλληνες στρατιώτες: "Ύποπτα στοιχεία που τιμωρούνται με έως και 5 χρόνια φυλάκιση"

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον Τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι η σημερινή απόρριψη αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οφείλεται σε "ύποπτα στοιχεία" που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές Αρχές. Βέβαια, μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο που να τεκμαίρεται ως ύποπτο.

Πριν λίγες ημέρες, τα τούρκικα ΜΜΕ ξεσηκώθηκαν πάλι αναφέροντας ότι βρέθηκαν "στρατιωτικά σχεδιαγράμματα" αποθηκευμένα στα κινητά τηλέφωνα των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών.  Γεγονός το οποίο αμφισβητήθηκε από πολλούς, καθώς οι δύο στρατιωτικοί είχαν δώσει τους κωδικούς πρόσβασης των τηλεφώνων τους στους Τούρκους ήδη από την πρώτη ημέρα κράτησης και δεν είχε γίνει καμία αναφορά στην εύρεση σχεδιαγραμμάτων.

Οι σημερινές εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν είναι ευχάριστες καθώς θα παραμείνουν προφυλακισμένοι, μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με όσα αποφάσισε ο εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, θα επισκέπτονταν την Παρασκευή τον εισαγγελέα, για τα «επόμενα βήματα» όσον αφορά στην προφυλάκιση των δύο νέων, δηλαδή αν θα παραμείνουν ή όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη αυτή έγινε σήμερα Τρίτη. Όμως ο εισαγγελέας θέλει ,αναφέρουν πληροφορίες, να εξεταστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Έβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στην εικοσάλεπτη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους» επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.

Ο Ερντογάν φέρεται να του απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές Αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

 

Το σκεπτικό της απόφασης για τη συνέχιση της κράτησης

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης γιατί, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση:

είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία
δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία
δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ψηφιακών στοιχείων
και από την προηγούμενη απόφαση προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες.

Tο νέο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη απορρίφθηκε μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας όπου παρά την πίεση από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δεσμεύθηκε για την υπόθεση των 2 Ελλήνων.
-----------------------------------
Πηγή:  dikaiologitika.gr
-----------------------------------