Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: Μιλούν για τους δύο Ελληνες και όχι για τους οκτώ Τούρκους

Αμεση συσχέτιση της υπόθεσης των δύο στρατιωτών με τους οκτώ Τούρκους που δεν εκδίδονται στη γειτονική χώρα από τον Ερντογάν, μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα. Ενσταση για την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι υπεράνω δικαίου και πρέπει να περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει, επιστρέφοντας από τη Βάρνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν «Εσείς είστε μεγάλος πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς» κι εκείνος τους απάντησε «Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα υποχωρήσουν, ενώ είπε ακόμη πως η Ε.Ε. δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές. ‘Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί’, είπαν. Κι εγώ τους απάντησα ότι ‘Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές’».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μη συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία».

«Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε, δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι' αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί.

«Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει ‘εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση’. Εμείς λέμε ‘ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν’. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατατίθεται ένσταση για την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών

Εν τω μεταξύ, ένσταση επί της χθεσινής αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροί τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση χθες για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών, είπε: «Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί.

Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά, ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Χθες ο Τούρκος εισαγγελέας αποφάσισε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι νεωτέρας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ο χρόνος παραμονής της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν «όλα τα στοιχεία». Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία-ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ, ο δικαστικός λειτουργός επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν, αν παραμείνουν ελεύθεροι».

Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε. Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο, αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Τουσκ και Γιούνκερ έθεσαν το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο γι' αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο πρόεδρο για 20 λεπτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση, χωρίς όμως να δεσμευθεί, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να έχει λυθεί μέχρι το Πάσχα.
Κοντονής: Η Τουρκία δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα ως ταραξίας

«Ελπίζω να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα ως ταραξίας αλλά ως ισότιμο μέλος που σέβεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Αρειου Πάγου για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής είπε: «Η Τουρκία ενώ στα διεθνή fora δείχνει συμπεριφορά εναρμόνισης με τους διεθνείς κανόνες, επί της ουσίας πράττει προς μια κατεύθυνση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Θεωρώ, όπως θεωρεί και η κυβέρνηση, ότι ήταν μια υπόθεση που έπρεπε να λήξει άμεσα, αλλά δυστυχώς σε ένα κλίμα έντασης το οποίο πυροδοτεί η Τουρκία συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μέσω της παρέλκυσης της δικαστικής διαδικασίας».
---------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------