Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

“Καμία παράταση παραμονής των συμβασιούχων”

Θετικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και ακόμη περισσότερους ωφελούμενους εκπέμπει η επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης χιλιάδων μόνιμων εργαζομένων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες - κυρίως καθαριότητας - των Δήμων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, πηγές του οποίου εκτιμούν, μιλώντας στο epoli.gr, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάγκη για παράταση της απασχόλησης των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του μήνα. 

«Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη τα αποτελέσματα»

Ο χρόνος μετρά πλέον «αντίστροφα» για την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της Προκήρυξης 3Κ/2018 για 8.166 θέσεις μόνιμου προσωπικού, πέραν των 559 θέσεων που τοποθετήθηκαν μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα αποτελέσματα αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη «και η κατάρτιση και ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διασφαλίζει την ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας στους Δήμους», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Φραγμός σε πολιτική ομηρεία - ιδιωτικοποιήσεις»

Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι, το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό σε κάθε περίπτωση, αφού λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους εργαζόμενους, καθώς μπαίνει φραγμός σε φαινόμενα πολιτικής ομηρείας εις βάρος τους και δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας με όλη τη σημασία που έχει αυτό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, αποσαφηνίστηκε η κατάσταση στους Δήμους και η πλειοψηφία τους εμφανίζεται ικανοποιημένη από το νέο σκηνικό, αφού τους τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση ως προς το σημαντικό ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων με ίδια μέσα, χωρίς να ασκούνται πιέσεις για αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και παραχώρηση του έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα.  

«Δίκαιη η μοριοδότηση της εμπειρίας - Οι θέσεις των ΝΔ – ΚΚΕ “λένε” τελικά ότι κάτι καλό έκανε το Υπουργείο»

Αναφορικά με την ανησυχία των συμβασιούχων για τη συνέχιση ή μη της απασχόλησής τους, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι, η λελογισμένη μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας είναι και δίκαιη και σε τέτοιο βαθμό που να προστατεύει την ομαλή έκβαση του διαγωνισμού. «Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι διεξάγεται ένας κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός, με σκοπό να προσληφθεί το σύνολο των συμβασιούχων. 

Το ΚΚΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι μεθόδευσε την ανεργία του συνόλου των συμβασιούχων και ζητά μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ γνωρίζει ότι το Σύνταγμα το απαγορεύει. Και οι δύο κατηγορίες δεν μπορεί να ισχύουν. Προφανώς κάτι καλό έκανε το υπουργείο για να το κατηγορούν έτσι», προσθέτουν οι πηγές του ΥΠΕΣ, που καταλήγουν ότι, οι περίπου 130.000 άνθρωποι που υπέβαλαν αιτήσεις προφανώς δεν θεωρούν ότι συμμετέχουν σε μια διαδικασία προαποφασισμένου αποτελέσματος. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζεται ο διαγωνισμός με υποκειμενικές κρίσεις για το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη.     

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι, το άρθρο 24 του ν. 4479/2017 ήταν σαφές ως προς τη διαδικασία, τη μοριοδότηση, τις προθεσμίες και δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός συμβασιούχων ή Δημάρχων. «Οι ίδιοι οι Δήμοι διατύπωσαν τις προτάσεις τους για το τακτικό προσωπικό, αρκετοί έκαναν τις αναγκαίες αλλαγές στα οργανογράμματά τους και είχαν κάθε πρόσθετο περιθώριο να υποβάλουν προτάσεις».

«Οι τελευταίες αυτές μέρες - καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΣ μιλώντας αποκλειστικά στο epoli.gr - είναι πραγματικά κρίσιμες για όλους. Ωστόσο, δίνεται μια πολύ σημαντική ευκαιρία για μόνιμη εργασία στην καθαριότητα με καθαρούς όρους και με την πρόσληψη ενός μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων συγκριτικά με τον αριθμό των συμβασιούχων, ενώ επίκειται και η διενέργεια ενός ακόμη, για περίπου 500 θέσεις. Η μόνη επιλογή όσων θέλουν να προστατέψουν τη διαδικασία, τον διαγωνισμό και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι να διαφυλάξουν την ομαλή εξέλιξή του για την έγκαιρη τοποθέτηση των προσωρινά επιτυχόντων στις θέσεις τους. Είναι μια στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα».
--------------------------------
Πηγή: epoli.gr
--------------------------------