Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μ. Χαρακόπουλος προς Πρόεδρο Βουλής: "Ο κ. Τόσκας απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο"

«Συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Τόσκα, μάλλον παραπέμπουν σε αυταρχικές λογικές που δεν έχουν θέση σε ένα κοινοβούλιο. Θα περιμέναμε ότι μετά από θητεία άνω των τριών ετών στην κυβέρνηση, θα είχε μάθει μερικούς βασικούς κανόνες της λειτουργίας του». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.

Όπως αναφέρει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε «την πρωτοβουλία της σύνταξης και της αποστολής της παρούσας επιστολής λόγω της απαξίωσης της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα. Πρόσφατο κρούσμα αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς είναι η -μη- απάντηση που μας δόθηκε σε Αναφορά μας (618).

Στην εν λόγω Αναφορά μας είχαμε επισυνάψει επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη, στην οποία γινόταν λεπτομερής περιγραφή των προβλημάτων που είχαν καταγραφεί στην καταστροφική πυρκαγιά του νησιού κατά το θέρος του 2017, την υποβαθμισμένη κατάσταση του Πυροσβεστικού κλιμακίου των Κυθήρων, και μια σειρά σοβαρών προτάσεων ώστε να μην επαναληφθεί εκ νέου μιας τέτοιας έκτασης πυρκαγιά. 

Ο κ. Τόσκας μας απέστειλε την επισυναπτόμενη απάντηση, λίγων λέξεων, στην οποία, με προφανή απαξιωτική διάθεση, μας πληροφορεί ότι στον Δήμαρχο Κυθήρων έχει απαντήσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος». 

Ο κ. Χαρακόπουλος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη λησμονεί, όπως φαίνεται, ότι είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, που δεν είναι ούτε πάρεργο, ούτε μια γραφειοκρατική διεκπεραίωση. Αντιθέτως, η εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστά το οξυγόνο της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Τόσκα, μάλλον παραπέμπουν σε αυταρχικές λογικές που δεν έχουν θέση σε ένα κοινοβούλιο. Θα περιμέναμε ότι μετά από θητεία άνω των τριών ετών στην κυβέρνηση, θα είχε μάθει μερικούς βασικούς κανόνες της λειτουργίας του. 

Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε για ανάλογο ζήτημα και ότι ο κ. αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και με τη δική σας παραίνεση θα ανταποκριθεί όπως προβλέπεται στις ανάγκες του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
------------------------------------------
Πηγή:   maximos.gr
------------------------------------------