Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Τουρισμός μεσαίας δυναμικής στην Πελοπόννησο

Μόλις στην έβδομη θέση στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας βρέθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αριθμό τουριστικών επισκέψεων το 2016, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα  χρειάζεται αρκετή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε η Πελοπόννησος να καταστεί περισσότερο ελκυστική για τους ξένους ταξιδιώτες.


Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με βάση έρευνα της Τράπεζας  της Ελλάδος ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανά Περιφέρεια και ανά χώρα μόνιμης κατοικίας -και όχι εθνικότητας- των επισκεπτών (αγορά). Η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά περιφέρεια, όπως αυτά συλλέγονται μέσω της Έρευνας Συνόρων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει στοιχεία και για την περιφερειακή κατανομή των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς και των επισκέψεων και διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων ταξιδιωτών. Η ταξινόμηση των περιφερειών γίνεται σύμφωνα με την επίσημη στατιστική ταξινόμηση της ΕΕ, που συμπίπτει με τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 περιφέρειες.

Οι περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. «Παράδοξο» είναι το γεγονός ότι αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό διανυκτερεύσεων και εισπράξεων. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο διαφορετικό προφίλ των τουριστών και των αγορών που δέχεται η κάθε περιοχή. Υψηλή θέση στις εισπράξεις έχει και η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, οι πέντε αυτές περιφέρειες δέχονται το 82% των επισκέψεων (28,4 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190,4 εκ.) και το 88% των εισπράξεων (€ 12,7 δισ.).

Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά
στην Πελοπόννησο

Το 2016 επισκέφθηκαν την Πελοπόννησο 843.000 τουρίστες, αριθμός που την κατατάσσει στην έβδομη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Οι επισκέψεις είχαν ως βασικές αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο (91.000), τη Γερμανία (82.000) και τις ΗΠΑ (80.000).
Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην 6η θέση σε επίπεδο χώρας, με συνολικά 5.760 χιλιάδες νυxτερινές διαμονές, οι οποίες προέρχονται από τη Γερμανί, το Ην. Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Σε επίπεδο εισπραξιμότητας, η Πελοπόννησος βρίσκεται στην 6η θέση, με έσοδα 324 εκατομμύρια ευρώ και κύριες αγορές τη Γερμανία (47 εκατομμύρια ευρώ), το Ην. Βασίλειο (37 εκατομμύρια ευρώ) και τις ΗΠΑ (28 εκατομμύρια ευρώ). Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Πελοπόννησο ήταν 56 ευρώ.

Οι προορισμοί των επισκεπτών

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας κατά μέσο όρο επισκέπτεται 1 έως 1,2 περιφέρειες. Εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από ΗΠΑ (1,75 επισκέψεις ανά επισκέπτη) και από λοιπές χώρες (1,24). Από την άλλη πλευρά, τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων έχουν οι επισκέπτες από ΠΓΔΜ (1,00), Βουλγαρία (1,02), Ρουμανία (1,06) και Σερβία (1,07). Τουναντίον, οι επισκέπτες από τις επίσης γειτονικές Αλβανία (1,15) και Τουρκία (1,13) επισκέπτονται περισσότερες περιφέρειες.

Αυξημένη είναι η παρουσία της γερμανικής και της βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες σε επίπεδο διανυκτερεύσεων και εισπράξεων.

Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές και στους τρεις δείκτες είναι η βρετανική, η αμερικανική και η κυπριακή. Επίσης, στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες που συνορεύουν με βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι βαλκανικές.

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές για το σύνολο της χώρας είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, οι κυριότερες χώρες προέλευσης τουριστών είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Αύξηση τουριστικής κίνησης
κατά 25% στη Λακωνία

Στη Λακωνία, σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού κ. Μάντω Μπελεγρή, η αύξηση των επισκεπτών (Ελλήνων και ξένων) για τη φετινή τουριστική περίοδο, ξεπέρασε το 25%, ενώ τον Ιούλιο  τα καταλύματα του νομού παρουσίασαν πληρότητα σε ποσοστό 90% και τον Αύγουστο, ακόμα και σε ποσοστό 100%! «Καταλύματα που τυχόν υστέρησαν σε πληρότητα, υστερούν σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών» αναφέρει στο «Λακωνικό Τύπο» η κ. Μπελεγρή.

Οι περιοχές που αποτέλεσαν τα σημεία αιχμής στη φετινή τουριστική κίνηση ήταν η Μονεμβασία, η Πλύτρα, ο Αρχάγγελος, το Γύθειο, το Μαυροβούνι, η Μάνη (γενικά), η Ελαφόνησος, η Νεάπολη, το Κυπαρίσσι και ο Ζάρακας. «Στις περιοχές αυτές δεν υπήρχαν διαθέσιμα  καταλύματα» υποστηρίζει η κ. Μπελεγρή.

Οι Έλληνες αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών της Λακωνίας. Από την Ευρώπη, οι περισσότεροι ταξιδιώτες είναι Ιταλοί, Γάλλοι και οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Αυστριακοί. Αυξημένη ήταν εφέτος και η επίσκεψη των ομογενών και «τα ορεινά χωριά της Λακωνίας  κυριολεκτικά  έζησαν και  ζουν  ακόμη, μια  μοναδική άνοιξη» αναφέρει η περιφερειακή σύμβουλος.
-------------------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
-------------------------------------