Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ερώτηση για την ανυπαρξία πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο

Την ανυπαρξία πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής αναφέρει ότι τα πειθαρχικά συμβούλια σε πολλούς φορείς δεν έχουν καν συγκροτηθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι να παραμένουν ατιμώρητοι επισείοντας οικονομικές και ηθικές παραμέτρους. 

 
Ενδεικτικά αναφέρει ότι «σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων (σ.σ.: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) ήταν 4.351. Στα πρωτοβάθμια συμβούλια οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 3.316, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015 εκκρεμούσαν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά 2.185 υποθέσεις.»

Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό, τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τόσες μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκρότηση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, αλλά και εάν οι υπάλληλοι που κατηγορούνται ως επίορκοι εξακολουθούν να εργάζονται στις υπηρεσίες τους ή τίθενται σε αργία μέχρι να περάσουν από πειθαρχικό.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, όπως διαφαίνονται μέσα από την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2016. Επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που κατά τα άλλα θα έδινε μάχη με τη διαφθορά, οι υποθέσεις λιμνάζουν χωρίς να έχουν εκδικαστεί, τα πειθαρχικά συμβούλια σε πολλούς φορείς δεν έχουν καν συγκροτηθεί, ενώ όπου υφίστανται, πραγματοποιούν ελάχιστες συνεδριάσεις και χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι να παραμένουν ατιμώρητοι, επισείοντας οικονομικές και ηθικές παραμέτρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ, στις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων (σ.σ.: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) ήταν 4.351. Στα πρωτοβάθμια συμβούλια οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 3.316, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015 εκκρεμούσαν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά 2.185 υποθέσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα Υπουργός:

1.Τι πρόκειται να πράξει το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τόσες μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκρότηση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων;
2.Πόσα πειθαρχικά συμβούλια έχουν συγκροτηθεί το 2016 και πόσα μένουν σε εκκρεμότητα; Σε ποιες υπηρεσίες;
3.Τι διαδικασία προβλέπεται για όσους υπαλλήλους κατηγορούνται ως επίορκοι, αλλά δεν έχει κριθεί η υπόθεσή τους; Εξακολουθούν να εργάζονται στις υπηρεσίες τους ή τίθενται σε αργία μέχρι να περάσουν από πειθαρχικό; Τι χρόνος αναμονής υπάρχει;
4.Τι ισχύει για τους επίορκους του ευρύτερου δημοσίου τομέα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, νοσοκομεία, Σώματα Ασφαλείας); Για ποιο λόγο υπάρχουν καθυστερήσεις εκεί;

Πειραιάς 4 Αυγούστου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                             
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων