Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Αρλέτα: Τα σπουδαιότερα τραγούδια που μας αφήνει

Η Αρλέτα δεν είναι πια μαζί μας, αλλά θα μείνουν για πάντα εδώ τα κομμάτια της. Μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία δέκα χρόνια, κατέληξε την Τρίτη 8 Αυγούστου στην εντατική του Ευαγγελισμού όπου και νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

"Ήδη έχω κερδίσει τρεις φορές τον "κύριο" που λέγεται θάνατος, τι να πω, νομίζω ότι μάλλον έχουν σωθεί οι φορές μου. Το ότι χω αυτή τη στιγμή μάλλον είναι θαύμα", είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξη της στο site in.gr, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η 72χρονη Αρλέτα είχε πάθει εγκεφαλική αιμορραγία στις 11 Φεβρουαρίου του 2008 λίγο πριν από μια προγραμματισμένη συναυλία της. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου. Παρά την μεγάλη της περιπέτεια τότε και την κρισιμότητα της κατάστασής της είχε καταφέρει να αναρρώσει.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 1945, στο Μεταξουργείο και το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο "νέο κύμα" της ελληνικής μουσικής. Την περίοδο της χούντας λογοκρίθηκε και σταμάτησε να τραγουδά, όταν το καθεστώς δεν της παρείχε άδεια για την μπουάτ που μόλις είχε ανοίξει. Μετά από πρόσκληση του Ζορζ Μουστακί είχε μεταβεί για συναυλίες στο Παρίσι.

Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1981 ηχογράφησε το "Ένα Καπέλο με Τραγούδια", τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό. Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους "Περίπου" και "Τσάι Γιασεμιού".

Τα κομμάτια της "Μια Φορά Θυμάμαι", "Τα Μικρά Παιδιά", "Το Λέει Και Το Τραγούδι", "Ο Λύκος", "Το Τραγούδι Της Δραχμής", "Καφενείο", "Σερενάτα", "Έρχεται Κρύο", "Τσάι Γιασεμιού", "Τα Ήσυχα Βράδυα", "Batida de Coco", "Μπαρ το Ναυάγιο", "Λεωφορείο το 2", μένουν ως παρακαταθήκη να μας τη θυμίζουν και να κάνουν το ελληνικό τραγούδι, λίγο καλύτερο.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Από πού πάνε για την Άνοιξη" από τις εκδόσεις Καστανιώτη με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. Παράλληλα με το τραγούδι, η ίδια δεν εγκατέλειψε ποτέ την ζωγραφική. Είχε κάνει δύο εκθέσεις, ενώ είχε σχεδιάσει όλα τα εξώφυλλα για τους δίσκους της.
--------------------------------
Πηγή: news247.gr
--------------------------------