Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Κινδυνεύουν σπίτια στις Σπέτσες

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους -κατά τόπους- ισχυρούς ανέμους- έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών σε αρκετές περιοχής της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 12 ώρες (από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα), η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 28 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά είναι αυτή που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι των Σπετσών, καθώς η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος, εντός του οποίου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Εξάλλου, νέα φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα στον Άγιο Παντελεήμονα της Αναβύσσου, πολύ κοντά στη φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα στα Καλύβια Θορικού και η οποία εξελίσσεται με αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου του μετώπου. Στον Αγ. Παντελεήμονα επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού Αττικής είναι πλέον οριοθετημένη και δεν απειλεί σπίτια, όμως υπάρχει κίνδυνος για αναζωπυρώσεις. Στη επιχείρηση κατάσβεσης επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η ρίψη νερού από εναέρια μέσα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να περιοριστεί σημαντικά. Επί τόπου εξακολουθούν να επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντές, 19 οχήματα ΟΤΑ και 8 υδροφόρες.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Σωληνάρι Πύλου Μεσσηνίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο και 4 αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Φραγκαβίλα Αμαλιάδας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επί τόπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 1 όχημα ΟΤΑ, ενώ συνδράμει και 1 καναντέρ.

Φωτιά ξέσπασε σε αλσύλλιο στην περιοχή Άγιος Ματθαίος στα Χανιά η οποία όμως κατασβέστηκε σε σύντομο χρόνο από την πυροσβεστική. Η φωτιά είχε φτάσει σε σημείο αναπνοής από δύο σπίτια που βρίσκονται μέσα σε μία κατάφυτη από πεύκα περιοχή και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Οριοθετημένη, χωρίς ενεργό μέτωπο, είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ασπρόκαμπος Κιάτου Κορινθίας.  Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επίσης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι Μεσσηνίας είναι σε ύφεση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ακόμη, σε δασική φωτιά στην περιοχή Χίνκα, στη Ζίτσα Ιωαννίνων τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ επιχειρούν τώρα 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη
---------------------------
Πηγή:efsyn.gr
---------------------------