Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Εφιαλτικές ώρες στα Κύθηρα. Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Και ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι η φωτιά είχε μικροεστίες οι άνεμοι εντάθηκαν και φούντωσαν ξανά την πυρκαγιά, σπάζοντάς την σε δύο μέτωπα, σπρώχνοντάς το ένα ανεξέλεγκτα προς τα νοτιοδυτικά και το άλλο βορειοανατολικά. Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί Παντελώς ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, που από το Σάββατο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, ουσιαστικά χθες το απόγευμα με την αναζωπύρωση των εστιών από ένα αμιγές τεράστιο πύρινο μέτωπο που εκτινόταν από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά του νησιού, στη συνέχεια «έσπασε» σε δύο μέτωπα.

AdTech Ad
Η έκτασή των περιοχών από τις οποίες πέρασε η πύρινη λαίλαπα, απεικονίζονται στον πρώτο χάρτη μέσα στον κίτρινο κύκλο.

Στη συνέχεια, οι αναζωπυρώσεις έσπασαν την φωτιά στα δύο και δημιούργησαν δυο ξεχωριστά πύρινα μέτωπα που απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινους κύκλους και είναι το ένα, βορειονατολικά στα Δόκανα και προς Μητάτα, δηλαδή το πύρινο μέτωπο που πέρασε από τους Αραιούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν χθες με οργανωμένο τρόπο και απόφαση του Δημάρχου και το άλλο προς Πιτσινιάτικα, Μελισσάρι και Καλοκαιρινές που εκκενώθηκαν χθες με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ιερά Μονή Μυρτιδίων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η ισχυρότατη δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο πέρα από το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, την πυκνή βλάστηση και τους δεκάδες μικρούς οικισμούς εντός του πύρινου μετώπου είναι οι συνεχείς εναλλαγές εντάσεων αλλά και διευθύνσεων των ανέμων. Ενδεικτικά, ενώ για τη νύχτα η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι ότι θα υπήρχε άπνοια, ξαφνικά στις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε αιφνίδια μεταστροφή των καιρικών συνθηκών με ανέμους εντάσεως 4 μποφόρ και συνεχείς εναλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων.
Νωρίς το πρωί, οι άνεμοι κόπασαν πάλι όπως ήταν φυσιολογικό, όμως πλέον έχουν ενταθεί ξανά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα σημείο με εντελώς απρόβλεπτες και αιφνίδιες εναλλαγές στον καιρό που καθιστούν τον χειρότερο παράγοντα στον σχεδιασμό και στην στρατηγική δασοπυρόσβεσης.

Καπάκης: Η φωτιά είναι πολύ δύσκολη

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προχθές που με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκε ο οικισμός Κυπριωτιάνικα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού εντοπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.

Οι δηλώσεις του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στο Ραδιόφωνο 24/7


Από χθες επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του κηρύσσει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.

Δήμαρχος Κυθήρων: Ζούμε μια κόλαση-Η κινητοποίηση είναι τεράστια

O δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.
Ελπίζουμε πρόσθεσε ότι με τα εναέρια μέσα που από το πρώτο φως της ημέρας πετάνε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ για τις καταστροφές μιλά για ήδη καμένα 15χιλ. στρέμματα.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Κυθήρων στο Ραδιόφωνο 24/7


Ενίσχυση των δυνάμεων

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον, μαζί με τις τελευταίες ενισχύσεις, 116 άντρες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 CANADAIR και ένα ελικόπτερο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις θα ενισχύονται συνεχώς.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Εντωμεταξύ, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση χθες, στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας είναι οριοθετημένη και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 6 οχήματα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας είναι κα αυτή πλέον οριοθετημένη και βρίσκεται σε ύφεση. Επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 6 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα των 6 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο, 40 δασικές πυρκαγιές.

Δούρου: Αρωγή της Περιφέρειας προς τα Κύθηρα

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», είπε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής και η αρωγή δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες" ανέφερε.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: news247.gr-Θοδωρής Παναγιωτίδης
--------------------------------------------------------------------