Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Νίκος Τράκας: «“Προνομιούχοι” οι δεκάδες ΝΕΚΡΟΙ εργάτες Δήμων;»

Αποκλειστική απάντηση του Προέδρου της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκου Τράκα, στο epoli.gr, σε χθεσινό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, που κάνει λόγο για «λιγότερη δουλειά, περισσότερη άδεια» και «προνομιακές ρυθμίσεις»… (!) - με αφορμή τη σημαντική υπογραφή της ΕΣΣΕ μεταξύ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Εσωτερικών - ενός από τους σκληρότερους και πιο δοκιμαζόμενους από την ίδια τη ζωή – και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο, αυτό της απώλειας της, δυστυχώς όχι λίγες φορές… – κλάδου, αυτού των εργατών Δήμων: 


«Δεν μου προκάλεσε έκπληξη – το αντίθετο, αφού μας έχει συνηθίσει σε τέτοια “αντικειμενικά” άρθρα­ – το πρωτοσέλιδο άρθρο της Καθημερινής, που κάνει λόγο για “προνομιούχους” εργάτες Δήμων, με αφορμή, τη μετά από 9 χρόνια... (!) – τόσο “προνομιούχοι” είμαστε – υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μου προκάλεσε όμως οργή, που το εν λόγω δημοσίευμα “θυμήθηκε” τα βουνά των σκουπιδιών – “αγνοώντας” βέβαια την κατανόηση των ίδιων των πολιτών, που για ακόμη μία φορά ευχαριστώ δημόσια – αλλά ΔΕΝ ΘΥΜΗΘΗΚΕ τους δεκάδες συναδέλφους της Καθαριότητας, που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια, θα μπορούσε ο συντάκτης να κάτσει δίπλα στη σύζυγο ή τον σύζυγο, το ανήλικο παιδί ενός τέτοιου ΠΡΩΗΝ συναδέλφου, να του διαβάσει το άρθρο του και να του πει, πόσο “προνομιούχος” ήταν ο άντρας της ή η γυναίκα του, ο πατέρας ή η μητέρα του…; Δε νομίζω… Και αν δεν κάνω λάθος είναι συντάκτης γυναίκα, με χαρακτηρισμό ως “προνομίου”, μάλιστα, τη διαφύλαξη δύο ζωών – αυτής της εγκύου εργάτριας και του παιδιού που έχει μέσα της – γιατί και αυτό διαφυλάσσει, η Σύμβαση που με αγώνα και επιμονή υπογράψαμε!

Προς αυτούς που με “τέτοια” άρθρα νομίζουν, πως η Καθαριότητα θα “περάσει στα χέρια” ιδιωτών, τώρα..., τους διαβεβαιώνω ένα πράγμα: Εμείς οι “ζωντανοί”, οι εργάτες, οι μόνιμοι, οι αορίστου χρόνου, οι συμβασιούχοι, ΟΛΟΙ (!), και στη μνήμη των χαμένων συναδέλφων μας, θα είμαστε απέναντί τους, σε τέτοιες προσπάθειες! Μαζικά, δυναμικά, ενωμένοι! Με αγώνες!

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, βέβαια, η υπογραφή μίας συλλογικής συμβάσεως εργασίας, που βελτιώνει τους όρους εργασίας, θα αποτελούσε αντικείμενο θετικού σχολιασμού, ιδιαίτερα, όταν αφορά σε έναν χώρο εξαιρετικά επιβαρυμένο όπως είναι ο δικός μας, που οι αρρώστιες, τα θανατηφόρα συχνά εργατικά ατυχήματα, η έκθεση σε αμέτρητους κινδύνους είναι καθημερινά φαινόμενα και απειλούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, κάποιοι φαίνεται, ότι αγνοούν (ή επιλέγουν να παραβλέπουν, πάντοτε από την άνεση του γραφείου τους...) τις συνθήκες αυτές, που ο ίδιος ο νομοθέτης αναγνωρίζει ως επικίνδυνες και επιβαρυντικές για την υγεία και έτσι, σπεύδουν με περισσή ευκολία – προφανώς εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που προανέφερα και πιθανά κι άλλα… – να αποδώσουν μομφή στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που διεκδίκησε και συνεχίζει και θα συνεχίζει να διεκδικεί – ως όφειλε – το αυτονόητο: καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε εργοτάξια, σε εναέριες εγκαταστάσεις, στην ταφή και εκταφή νεκρών, στον καθαρισμό δημοσίων χώρων και στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Και για να μη νομίζουν κάποιοι, ότι αποφεύγω να απαντήσω για τα λοιπά “προνόμια” μας, θα αρκούσε μία βάρδια στους παραπάνω χώρους (και όχι οκτάωρη αλλά εξημισάωρη μειωμένη), για να τους πείσει για τις συνθήκες που επικρατούν και για την ανάγκη μείωσης του ωραρίου και την παροχή πρόσθετης αδείας. Επειδή όμως, κανείς τους δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κλιματιζόμενο γραφείο του, προκειμένου να αναλάβει την εκταφή νεκρών ή την αποκομιδή απορριμμάτων, τους ενημερώνουμε, ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο (εκτός και εάν η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτόν) οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας λαμβάνουν πρόσθετες άδειες και εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

Επίσης, αφού μιλούν περί “νομιμότητας”, τους ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με τον νόμο (όχι όπως εμείς τον διαβάζουμε, αλλά όπως ισχύει εδώ και πολλά χρόνια), οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αφορούν τα μέλη των οργανώσεων, που συμμετέχουν στη σύναψη τους. Και αυτό δεν αποτελεί συνδικαλιστικό ή πολιτικό καπρίτσιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., αλλά ρητή, σαφής και ξεκάθαρη πρόβλεψη του νόμου, τον οποίο προφανώς δεν έχουν μπει καν στον κόπο να διαβάσουν οι… “τιμητές”... Των συμφερόντων, τελικά όπως αποδεικνύεται...».  
------------------------------------
Πηγή: epoli.gr
------------------------------------