Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κόλαση φωτιάς για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα -Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί – Στάχτη το 1/3 του νησιού

Για τρίτη ημέρα καίγονται τα Κύθηρα από τη φωτιά που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη να δηλώνει το πρωί της Κυριακής ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Αν και η εικόνα που υπήρχε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ο κ. Χαρχαλάκης ζήτησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξανε μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».



Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Όπως είπε ο κ. Χαρχαλάκης στο νησί και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι.

Ενισχύσεις

Στα Κύθηρα επιχειρούν για την κατάσβεση 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα ενώ νωρίς το πρωί της Κυριακή έφτασε άλλο ένα πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων από τη Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει τους 57 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στο νησί καθώς και 8 υδροφόρες της πυροσβεστικής που ήρθαν να προστεθούν στα βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και τα χωματουργικά μηχανήματα που είναι ήδη εκεί.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με το πρώτο φως της ημέρας στα Κύθηρα, όπου συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το νησί, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή.


Συγκεκριμένα ρίψεις νερού, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησαν τρία αεροσκάφη τύπου καναντέρ, ενώ αναμένεται και η συμβολή ενός ελικοπτέρου Σινούκ.

Με το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου Πορφυρούσα στις επτά, σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, ενισχύονται οι δυνάμεις με οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει για τρίτη συνεχή ημέρα το νησί των Κυθήρων.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς είναι ότι 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη με μεγάλες συνέπειες στις καλλιέργειες, μελίσσια και ζωική παραγωγή.

Ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί το ύψος της καταστροφής σε υποδομές και στους οικισμούς μέσα που πέρασε η φωτιά.
-------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης με πληροφορίες από pentapostagma.gr & AdelinFM
-----------------------------------------------------------------------------------