Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών των Βατίκων η "ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ" που στηρίχτηκε από Βατικιώτες ομογενείς και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ σήμερα έφερε αποτελέσματα, φτάνοντας την πολύ σημαντική ημέρα παράδοσης του έργου,  ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό.
Σε μια πολύ όμορφη τελετή στο κάστρο την ώρα που έδυε ο ήλιος, παρουσία επισήμων και εκπροσώπων φορέων και ανθρώπων που εργάστηκαν πολύ για την ανάδειξη του έργου,έγινε τελετή παράδοσης του έργου.

Το υπουργείο πολιτισμού που είναι ο βασικός φορέας υποστήριξης του έργου σε συνεργασία με την αρχαιολογία το αντιπροσώπευσε η Γενική γραμματέας κυρία Βλαζάκη Ανδρεαδάκη Μαρία, από την διεύθυνση αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων όπου και υπάγεται το κάστρο ο κύριος Βλαχούλης Τέλης, καθώς και η επιβλέπων αρχιτέκτων μηχανικός που επιβλέπει το έργο κυρία Παπαθανασίου Στέλλα και η κυρία Πάντου διευθύντρια αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Τζανετέα, η αντιπρόσωπος της περιφέρειας κυρία Μπελεγρή και ο βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Δαβάκης και ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ και μέλος της ομάδας κύριος Σταύρος Καπάκος

Ο συντονιστής της βραδιάς και ο υπεύθυνος της ομάδας "Αφροδισιάς" κύριος Παντελής Κωνσταντινάκος παρουσίασε το χρονικό της έναρξης του έργου μέχρι σήμερα, ενημερώνοντας για την συνέχεια πρόσθετων μελετών που περιλαμβάνουν τον φωτισμό του κάστρου αλλά και αναστήλωσης του εξωτερικού περιμετρικού τείχους του κάστρου. Όπως προαναφέρθηκε οι πυλώνες για την αρχική οικονομική στήριξη των μελετών είναι η ομάδα ομογενών Βατικιωτών που εξ αυτών παρίσταντο οι κύριοι Χαραμής Δημήτρης, ο Θοδωρής Νικηφόρος και ο Νίκος Νικολακέας.










Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μία μουσική νότα στον όμορφο προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής και στον κόσμο που ξεπερνούσε τα 500 άτομα προσφέρθηκαν ποτά και φαγητό.

Να αναφέρουμε ότι σήμερα επίσης έγιναν και τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης λίγο νωρίτερα ώρα 18:00 με την παρουσία όλων όσων προαναφέρθηκαν συν της Δημοτικής αρχής εκεί.

Τα Βάτικα σιγά σιγά αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία τους και παίρνουν την θέση που αρμόζει μαζί με τα ιστορικά μνημεία της Λακωνίας .

Εμπλουτίζοντας με ακόμα δύο στολίδια μεγάλης ιστορικής σημασίας το κάστρο των Βατίκων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, να σημειώσουμε εδώ είναι το δεύτερο στη Λακωνία μετά της Σπάρτης και μαζί με το σπήλαιο της Καστανιάς, το Απολιθωμένο δάσος τον επιβλητικό αγέρωχο Κάβο Μαλιά,  τις βυζαντινές εκκλησίες, την βυθισμένη πολιτεία το Παυλοπέτρι τις μοναδικές παραλίες,  σε ένα θαλασσινό σταυροδρόμι με Ελαφόνησο και Κύθηρα γίνεται ένας μοναδικός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη .  
----------------------------------
Συμβαίνει Τώρα
----------------------------------