Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η Σοφία Παπάζογλου στα Κύθηρα για δύο παραστάσεις 26 και 27 /07 στο Αστικόν

Η Σοφία Παπάζογλου στα Κύθηρα για δύο παραστάσεις στο "Αστικόν" 26 και 27 /07 στις 01:30....

Η Σοφία Παπάζογλου ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών που είχε χαραγμένες από την παιδική της ηλικία.

Έκανε σπουδές φωνητικής στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας με τη Μήδεια Ιασωνίδου, παρακολούθησε σεμινάρια στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά και μαθήματα κινησιολογίας στο εργαστήρι της Μαίρη Τσούτη. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι άρχισε το 1995, όταν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εντυπωσιασμένος από τις φωνητικές της δυνατότητες, της εμπιστεύτηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του κύκλου “Στεναγμός Ανατολίτης” (LYRA).

Ακολουθούν πέντε ακόμη προσωπικοί δίσκοι:
• “Πάμε Νότια” (LYRA, 1998) σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα,

• “Όσα σου μοιάζουν” (UNIVERSAL MUSIC, 2003) σε μουσική Μανόλη Πάππου και στίχους Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Χρήστου Σπουρδαλάκη και Θανάση Παπακωσταντίνου. Σύμφωνα με το περιοδικό «Δίφωνο», το άλμπουμ ήταν μέσα στα εικοσιπέντε καλύτερα του 2003 και το τραγούδι “Ποταμός” μέσα στα καλύτερα δεκαπέντε της ίδιας χρονιάς.

• “Πέμπτη Απόγευμα” (Cantini 2004). Το άλμουμ αυτό, καρπός της συνεργασίας με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, εισήλθε στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα LP του “World Music Charts Europe” το Μάρτιο του 2005, φτάνοντας στο νούμερο επτά τον Απρίλιο και Μάιο της ίδιας χρονιάς.
• "'Ενα παράξενο ταξίδι" (ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, 2009) σε συνεργασία με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα. Το cd αποτελεί το ηχητικό αποτύπωμα των ζωντανών παραστάσεων των τριών καλλιτεχνών, περιλαμβάνοντας επανεκτελέσεις ιδιαίτερων έντεχνων, λαικών αλλά και ξένων τραγουδιών σημαντικών δημιουργών, που όμως τα ακούμε όλο και πιο σπάνια. Επίσης περιλαμβάνονται δύο νέα τραγούδια, ένα σε μουσική του Βασίλη Κετεντζόγλου και ποίηση Κωστή Παλαμά και ένα σε μουσική Ντάσο Κούρτι και στίχους Ηλία Κατσούλη.
•" Μην της μιλάς της μοναξιάς στον ενικό"  (Ogdoo, 2009) με τη συνθετική υπογραφή του Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους Νίκου Αναγνωστάκη. Την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και παίζει η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές δισκογραφικές παραγωγές έντεχνου,λαικού και παραδοσιακού ρεπερτορίου, καθώς και στις διεθνείς «World Festival of Sacred Music» (CCn’C, 1999) και «GREECE: A Musical Odyssey» (Putumayo World Music, 2004).

Η Σοφία Παπάζογλου συνεργάστηκε επί σκηνής με συνθέτες και τραγουδοποιούς μεταξύ των οποίων τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Μανώλη Ρασούλη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Γιώργο Ζήκα, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Τσιαμούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χρήστο Λεοντή και Διονύση Σαββόπουλο.

Επίσης συνέπραξε με τραγουδιστές όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Μπάσης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Νταλάρας.

Έχει συνεργαστεί με τα συγκροτήματα «Δυνάμεις του Αιγαίου», «Εστουδιαντίνα»,"Mακρινά ξαδέλφια", «Smyrna trio» (ιδρυτικό μέλος), και το αμερικανικό συγκρότημα «BRAVE OLD WORLD».
Έχει συμπράξει με τον κιθαρίστα Gerardo Nunez στη μουσική συνάντηση ρεμπέτικου – σμυρναίικου και φλαμένκο στη Γρανάδα της Ισπανίας, ενώ διετέλεσε προσκεκλημένη λέκτορας και σολίστ του “Byzantine Festival in London” (2005) που πραγματοποιήθηκε στο South Bank Center του Λονδίνου.

Το 2006 συμμετείχε στο cd "Oxir be ugur" του δημοφιλούς κούρδου τραγουδιστή Diyar σε ένα ντουέτο με τον συμβολικό τίτλο "Ελευθερία". Τον Νοέμβρη του 2009 εμφανίστηκε ως guest στο C.R.R. konser salonu της Κωνσταντινούπολης με δύο απ'τους πιο σπουδαίους σολίστες της Τουρκίας τον Yurdal Tokcan(ούτι) και  Goksel Baktagir(κανονάκι) καθώς και στο  Oud Festival που έλαβε χώρα στο Confederation house των Ιεροσολύμων με το Θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα "Εν χορδαίς".

Έχει εμφανιστεί με τη «Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα» της ΕΡΤ, τη «Συμφωνική Αθηνών», καθώς και με την «Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής».

Η Σοφία Παπάζογλου έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία,  ΗΠΑ, Iσραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο,  Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία, Ισπανία.

Έχει δώσει συναυλίες σε χώρους και θέατρα όπως το Ηρώδειο, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Μέγαρο Μουσικής, το Konzerthaus της Βιέννης, το Concertgebouw του 'Aμστερνταμ, to Purcell room του Λονδίνου, το Town Hall Theatre και το Central Park της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα με τις προσωπικές της συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το καλοκαίρι του 2010 ξεκινάει συνεργασία και περιοδεύει με τη Λαική ορχήστρα " Μίκης Θεοδωράκης" σε όλη την Ελλάδα ερμηνεύοντας τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη. 

Τον Ιούνιο του 2011 εμφανίζεται στο θέατρο του Ηρώδη του Αττικού στην διήμερη παράσταση "Μάρκος ο Φραγκοσυριανός" που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου. Ένα αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του όπου τραγούδησαν οι Γάννης Κότσιρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος και Δημήτρης Νικολούδης καθώς και ο Στέλιος Βαμβακάρης με την Εβελίνα Αγγέλου. Συμμετείχαν ο Ιταλός τραγουδοποιός Vinicio Capossela, οι "Νέα τάξη πραγμάτων" και οι "Στίχημα".Στην αφήγηση ήταν ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου.

Τον Ιανουάριο του 2013 περιοδεύει με τον σολίστα του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο σε μουσικές σκηνές στην Ολλανδία και στο Βέλγιο με επιτυχία παρουσιάζοντας την παράσταση "1945-1960 απ'το ρεμπέτικο στο λαικό".

Τον χειμώνα του 2012-2013 ξεκινάνε κοινές εμφανίσεις με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο σε μουσικές σκηνές όπως η Αυλαία, οι Γραμμές και το Χαμάμ στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα  με επιτυχία.