Aύξηση κατά 8,9% για τον Ιούλιο και κατά 10,1% για τον Αύγουστο σε σχέση
με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες αναμένεται να παρουσιάσουν οι
διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,
σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε, χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού
Ελενα Κουντουρά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η τουριστική χρονιά θα
κλείσει ανοδικά τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών
εισπράξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού
Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επικαλούμενος τα στοιχεία
ανά αγορά, τόνισε ότι οι αεροπορικές αφίξεις για τον Αύγουστο αναμένεται
να αυξηθούν από την Ιταλία κατά 22,5%, από τη Ρωσία κατά 24,5%, από τη
Γαλλία κατά 13,9%, από τη Βρετανία κατά 3,7%, από τη Γερμανία κατά 6,4%,
από την Ισπανία κατά 48%, από τη Ρουμανία κατά 30,4% από την Κύπρο κατά
30,4%, από τη Σερβία κατά 33,3%, από τη Τουρκία κατά 38,7% και από το
Ισραήλ κατά 11,3%. Σε επίπεδο προορισμών είπε ότι τη μεγαλύτερη αύξηση
αεροπορικών αφίξεων για τον Αύγουστο αναμένεται να παρουσιάσουν η
Μύκονος (27,2%), το Ηράκλειο (17,2%), η Σαντορίνη (17,9%), η Κέρκυρα
(14,2%), η Ρόδος (5,9%), η Καλαμάτα (21,6%), το Ακτιο (10,8%) και η
Πρέβεζα, η Λευκάδα και η Σκιάθος (21,9%).
Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι η θετική πορεία που θα έχει η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι καθοριστική για το σύνολο της χρονιάς καθώς στους εν λόγω μήνες η Ελλάδα δέχεται μεσοσταθμικά το 41% επί του συνόλου των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων. Σημειώνεται ότι για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με αύξηση της τάξης του 4,4% αγγίζοντας τα 6 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις που παρουσίασαν πτώση κατά 19% για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, οι εκτιμήσεις του ΕΟΤ κάνουν λόγο για μείωση της ψαλίδας το επόμενο διάστημα καθώς την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 72% των συνολικών ετήσιων αφίξεων οδικώς. Eπιπλέον, σε σχέση με την πτώση κατά 6,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, ο ΕΟΤ επισημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν περίπου το 30% του συνόλου των εσόδων ενώ το δεύτερο εξάμηνο που αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα καλύπτουν περίπου το 70%.
Η αναπλ. υπουργός ανέφερε ότι ο ΕΟΤ υλοποιεί καμπάνια για την τόνωση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για τη φετινή σεζόν. Επίσης, πέραν των κρατήσεων από βασικές αγορές που κινούνται ανοδικά, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των αφίξεων από αναδυόμενες για τη χώρα αγορές όπως είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κορέα. Σε επενδυτικό επίπεδο σημείωσε τα 15 σχέδια για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που διαχειρίζονται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για νέες τουριστικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επιπλέον, η κ. Κουντουρά προανήγγειλε τη χάραξη από το φθινόπωρο μιας νέας επικοινωνιακής καμπάνιας για την ισχυροποίηση της διεθνής εικόνα της χώρας στις ξένες αγορές τη διετία 2017-18, η οποία θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού, Επικρατείας και Εξωτερικών.
Σε σχέση με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τις προϋποθέσεις τουριστικής ενοικίασης των κατοικιών, υπογράμμισε ότι έχει σταλεί το σχέδιο του υπουργείου στο υπ. Οικονομικών που έχει συναρμοδιότητα και αναμένεται η προώθησή του το επόμενο διάστημα προς ψήφιση μετά τον καθορισμό των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παρανομούντες. Από τη πλευρά της η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της υπουργού, Αγγελική Χονδροματίδου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο με τη διαμόρφωση του νέου οργανογράμματος του υπουργείου θα συσταθεί Διεύθυνση για τις θεματικές μορφές τουρισμού.
--------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Στάθης Κουσούνης
--------------------------------------------------