Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3.100 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που έπαψαν να ισχύουν στα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής, οι σχετικές ρυθμίσεις δεν ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2016, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν φρόντισε σε κάποια από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν να περάσει σχετική διάταξη που να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο τελευταία φορά παρατάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.


Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι πλέον οι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους των νησιών αυτών έχουν αυξηθεί, όπως και οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά.

Ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο δεν παρατάθηκε το ευνοϊκό καθεστώς για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων κι εάν προτίθεται να το επαναφέρει, αλλά και τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να προσφέρει κίνητρα παραμονής στους κατοίκους των εν λόγω νησιών.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι πριν λίγες μέρες, για τους φορολογούμενους που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, είτε πρόκειται για φυσικά είτε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφαρμοζόταν ένα πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων.

Δυστυχώς, από 1η Ιουνίου 2016 οι ρυθμίσεις αυτές παύουν πλέον να ισχύουν, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν φρόντισε σε κάποια από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν να περάσει σχετική διάταξη που να παρατείνει το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, το οποίο τελευταία φορά παρατάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πλέον αυξημένοι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατοίκους των νησιών αυτών, με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από τα σημερινά νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες εξαρτώμενα τέκνα, των 8.863 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 9.090 ευρώ για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά, οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 αυξάνονται κατά 46,46% έως 85,9%, από τα επίπεδα του 15,60% - 19,80% στο επίπεδο του 29%.

Επειδή τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων συνιστούν ιδιαίτερες γεωγραφικές ενότητες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ηπειρωτική χώρα και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης,

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη, υπό τη βαθιά ύφεση που βιώνει η χώρα, μπορεί να πλήξει την ήδη υποτυπώδη παραγωγική, εμπορική και τουριστική λειτουργικότητά τους,
Επειδή η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει κίνητρα παραμονής στα μικρά νησιά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο δεν παρατάθηκε το ευνοϊκό καθεστώς για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων; Προτίθεται να το επαναφέρει;
2.    Τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να προσφέρει κίνητρα παραμονής στους κατοίκους των εν λόγω νησιών;

Πειραιάς, 27 Ιουνίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων