Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΛΓΑ: Αυξάνεται το πλαφόν των ασφαλίστρων στις 10.000 ευρώ, έως 250.000 ευρώ το ανώτατο όριο αποζημιώσεων

Αλλαγές στο ανώτατο όριο αποζημιώσεων ενός δικαιούχου αλλά και στο ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς φέρνουν δύο σχετικές ΚΥΑ που πήραν αριθμό ΦΕΚ και υπογράφουν οι κ.κ Μ. Μπόλαρης (ΑΑΤ) και κ. Γ. Χουλιαράκης (Οικονομικών). Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, αυξάνεται στα 10.000 ευρώ, ενώ το νέο ανώτατο όριο αποζημίωσης ενός δικαιούχου κατ’ έτος αυξάνεται στα 250.000 ευρώ. 


Για εξέλιξη που έχει στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΛΓΑ έκανε λόγο ο Πρόεδρος ΑΣ Λαρισαίων αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πλήττονται οι δενδροκαλλιεργητές, ανέφερε ο παραγωγός από τον Τύρναβο, κ. Χρήστος Τσιτσιρίκος.

Στα 10.000 αυξάνεται το ανώτατο ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς, πλήγμα για τους δενδροκαλλιεργητές - στις 250.000 ευρώ η μέγιστη αποζημίωση

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β' 1931) «Το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που ίσχυε μέχρι τώρα (ΚΥΑ 425/42522/20-5-2013, ΦΕΚ: Β' 1239) και τροποποιείται από την παρούσα ανέφερε σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ότι: «Σε περίπτωση που η συνολική ασφαλιζόμενη αξία μιας εκμετάλλευσης έχει υπολογιστεί...το ποσό της συνολικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ υπολογίζεται επί της προσαρμοσμένης ασφαλιζόμενης αξίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερο των 3.743,28 ευρώ.

Επιπλέον, νέο ανώτατο όριο αποζημιώσεων ενός δικαιούχου κατ’ έτος έως 250.000 ευρώ προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β', 1939). Σύμφωνα με την απόφαση που ίσχυε μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής οριζόταν κατά το μέγιστο στα 93.582 ευρώ.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο δενδροκαλλιεργητής από τον Τύρναβο, κ. Χρήστος Τσιτσιρίκος: «Όσοι διαθέτουν μεικτές καλλιέργειες και καλλιεργούν δένδρα, ή όσοι διαθέτουν δενδρώσεις καλλιέργειες π.χ με αχλάδια όπου το ασφάλιστρο ανά στρέμμα είναι υψηλό, πιάνουν αμέσως το πλαφόν με 100 στρέμματα αχλαδιών. Κατά συνέπεια η αλλαγή αυτή επηρεάζει πάρα πολύ τους δενδροκαλλιεργητές. Ως προς την αλλαγή στο ανώτατο όριο στις 250.000 είναι κάτι το θετικό ωστόσο το ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα 10.000 που θα πρέπει να πληρώνει ένας παραγωγός για να δικαιούται και τ ανώτατο ποσό αποζημίωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος ανέφερε: «οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν έχουν τόσο υψηλές επιδοτήσεις ώστε να μπορεί κάποιος να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό με ευκολία. Είναι ένα τεράστιο νούμερο, αλλάζει βεβαίως και η μέγιστη αποζημίωση. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ποτέ τέτοια αποζημίωση. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ με αυτή την απόφαση στοχεύσει στην αύξηση της εισπραξιμότητάς του».

Μπορείτε να δείτε εδώ την απόφαση για τον ορισμό του ανώτατου ποσού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς και το συνοδευτικό Παράρτημα (Μέση Παραγωγή, Μέση Τιμή, Ασφαλιζόμενη Αξία και Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά ανά Κατηγορία προϊόντος Φυτικής Παραγωγής, προϊόν και Νομό/ΠΕ).

Μπορείτε να δείτε εδώ την απόφαση ορισμού ανώτατου ορίου αποζημιώσεων των δικαιούχων
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------