Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Με στοχευμένες προσλήψεις θα επιλυθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων

Σε στοχευμένες προσλήψεις μετά την ολοκλήρωση μέσα στον Μάιο των επαφών και των επισκέψεων στα νοσοκομεία της χώρας προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουπλή.

«Η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός, ενώ για το θέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.


«Παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του ΄15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το ΄14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το ΄15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια. Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμυρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του.

Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων ο κ. Κουρουπλής ανέφερε ότι «μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα.

Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση».

Ο κ. Κουρουπλής αναγνώρισε σε σχέση με τις εφημερίες ότι «τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το '12, το ΄13 και το ΄14 . Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα».

Διαβεβαίωσε ότι επιλύθηκαν νομικά προβλήματα, τροποποιήθηκαν προϋπολογισμοί «και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο».
«Θέλουμε όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων μέσα σε λίγο χρόνο να τα έχουμε πληρώσει» ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, λέγοντας «ότι πιάστηκαν αδιάβαστοι» καθώς δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τραπεζα της Ελλάδος.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. 'Αρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται» ανέφερε ο κ. Κουρουπλής.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------