Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Όλοι συμφωνούν ότι με τη νέα ΚΑΠ μειώνονται οι άμεσες ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά υπάρχει διαφωνία για το ύψος

Όλοι συμφωνούν ότι με τη νέα ΚΑΠ μειώνονται οι άμεσες ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά υπάρχει διαφωνία για το ύψος Ότι θα υπάρξει μείωση των ενισχύσεων με την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για όλους τους ελαιοκαλλιεργητές της χώρας, συμφωνούν, σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο, οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ωστόσο υπάρχει διαφωνία για το ύψος των μειώσεων. 

Στην Πελοπόννησο κάνουν λόγο για μειώσεις μέχρι και 20%, ενώ στην Κρήτη για μεγαλύτερα ποσοστά. Όσον αφορά για την «προστασία» του 30% στην απώλεια της ενίσχυσης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί σε σχέση με όσα εισέπρατταν στο παρελθόν και εδώ οι γνώμες είναι διχασμένες. 

Οι Κρητικοί υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η «χασούρα», ενώ οι εκπρόσωποι από την Πελοπόννησο ότι θα «προστατεύσει» όσους στο παρελθόν έκαναν πανωγραψίματα.

«Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση της βασικής ενίσχυσης στην ελαιοκαλλιέργεια θα φτάσει περίπου στο 20%», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», κ. Γιώργος Κόκκινος και προσθέτει: «θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πολύ σοβαρά ότι η νέα ΚΑΠ καθορίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για να μην υπάρχει εξάρτηση του παραγόμενου προϊόντος από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα. 

Θα πρέπει στο μέλλον να προσανατολιστούμε στην ποιότητα αλλά να μην βλέπουμε «οριζόντιες» λύσεις. Με την προηγούμενη ΚΑΠ δεν έγινε σωστή αξιοποίηση των χρημάτων στο ποιοτικό πριμ, αρκεί να σας αναφέρω ότι επιδοτήθηκε όλη η ζώνη ΠΟΠ και όχι αυτοί που πιστοποιούσαν το προϊόν. Το κράτος θα πρέπει να κάνει μια πιο σωστή πολιτική υπέρ της ποιότητας και όχι επιδότηση γεωγραφικών ζωνών απλά για να είναι όλοι ευχαριστημένοι».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, τονίζει ότι «η λογική λέει ότι αφού με τη νέα ΚΑΠ επιδοτούνται περισσότερες δεντρώδεις καλλιέργειες (σε σχέση με το παρελθόν) και παράλληλα τα κονδύλια είναι μειωμένα, το σίγουρο είναι ότι θα είναι μειωμένα και τα ποσά της ενίσχυσης για τους ελαιοκαλλιεργητές. 

Σύμφωνα με τα ιστορικά δικαιώματα, η ενιαία ενίσχυση στη Λακωνία έφτανε κατά μέσο όρο στα 70 ευρώ, ενώ στην Κρήτη έφτανε ακόμη και στα 100 ευρώ. Τώρα θα μπουν στο σύστημα καλλιέργειες που δεν εισέπρατταν ενισχύσεις στο παρελθόν, οπότε είναι λογικό να υπάρξει μείωση σε αυτά τα χρήματα. Που αναμένεται να φτάσει το ποσό δεν το γνωρίζω επειδή έχουμε και τον «κόφτη» του 30%. Δηλαδή κάποιος που εισέπραττε 10.000 ευρώ στο τέλος του 2020 δεν θα παίρνει λιγότερο από 7.000 ευρώ. 

Άρα τελικά κάποιος που στο παρελθόν έκανε «πανωγραψίματα» δεν θα έχει μεγάλη χασούρα. Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι στη Μεσσηνία και τη Λακωνία έχουμε καταγεγραμμένα περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα και όλη η Κρήτη φέρεται να έχει 35 εκατ. ελαιόδεντρα. Κάποτε πρέπει να δούμε την αλήθεια ότι η Ελλάδα από το 2005 δεν έχει ξεπεράσει τους 270.000 τόνους. Στο παρελθόν φαινόταν να παράγουμε μέχρι και 600.000 τόνους, όλη αυτή η ποσότητα τι έγινε; Εκτιμώ ότι οι παραγωγοί της Λακωνίας που δεν είχαν κάνει «πανωγραψίματα» θα είναι οι περισσότερο αδικημένοι».

Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «για τις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες προβλέπεται να δίνουν ετησίως 470 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα από τις δενδρώδεις η μόνη επιδοτούμενη από την ΚΑΠ ήταν η ελαιοκαλλιέργεια. 

Τώρα βάζουν και άλλες καλλιέργειες αλλά δεν απαντάνε από το υπουργείο στις επανειλημμένες ερωτήσεις μου ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης. Εκτιμώ ότι η Κρήτη θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα». Και προσθέτει: «Δυστυχώς με την πρόταση που υποβλήθηκε από την πλευρά της Ελλάδας στην ΕΕ η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης αδικείται κατάφωρα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, θα υπάρξει μια μείωση των ενισχύσεων των παραγωγών, η οποία μόνο χάρη στην ασφαλιστική δικλείδα του 30% (δεν επιτρέπονται μειώσεις πάνω από 30% στις επιδοτήσεις των αγροτών) θα περιορίσει κάπως την ψαλίδα. 

Χρειάζεται να υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία αιτήματα για την αναθεώρηση των «Περιφερειών» που έχουν οριστεί για την ΚΑΠ. Και αυτό λόγω του ότι στην περιφέρεια «Δενδρώδεις» μαζί με την ελιά εντάσσονται περίπου άλλα 20 είδη καλλιεργειών, που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν επιδοτήσεις (βερικοκιές, αχλαδιές, μηλιές κ.λ.π.), χωρίς να αυξάνεται το συνολικό πόσο που κατανέμεται σε αυτή, έτσι οι επιδοτήσεις ανά στρέμμα εκτιμώ ότι θα μειωθούν δραματικά».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ο γενικός κανόνας ότι η χώρα μας θα χάσει περίπου ένα ποσοστό 12% από τις ενισχύσεις του πρώτου Πυλώνα (ενιαία ενίσχυση). 

Επίσης το σίγουρο είναι ότι ένας ελαιοκαλλιεργητής που εισέπραττε την ενιαία ενίσχυση μέχρι σήμερα θα εισπράξει με τη νέα ΚΑΠ λιγότερα χρήματα και αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Βέβαια αν κάποιος ελαιοπαραγωγός καλλιεργεί παράλληλα και εσπεριδοειδή, αβοκάντο ή αμπέλια, θα εισπράξει ενισχύσεις που μέχρι σήμερα δεν εισέπραττε. Όσο για αυτούς που έκαναν πανωγραψίματα (με τα ιστορικά δικαιώματα) η μείωση θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης θα χαθούν και τα ποιοτικά πριμ που ενίσχυαν το εισόδημα των παραγωγών».
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------