Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

Στο κατάστρωμα του καϊκιού του Παναγιώτη Σούκου διακρίνονται λαγόψαρα που αλιεύθηκαν έξω από την Ελαφόνησο, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτή


Τον τελευταίο καιρό οι βατικιώτες αλιείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της σταδιακής επικράτησης του λαγόψαρου στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Όπως μας ανέφερε ο αλιέας Παναγιώτης Σούκος, έχει πρόσφατα ψαρέψει τρεις φορές λαγόψαρα εντός του όρμου, εκ των οποίων τη μια φορά τα λαγόψαρα έφταναν τα 300 κιλά! Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους Βατικιώτες ψαράδες που βλέπουν ολοένα συχνότερα στα δίχτυα τους το τοξικό αυτό είδος, που προξενεί καταστροφικές βλάβες στα δίχτυα και σε άλλα αλιευτικά εργαλεία.



Επίσης, όπως μας είπε ο Παναγιώτης, η σχεδόν ολική εξαφάνιση του χταποδιού, του καλαμαριού και της σουπιάς από τη θάλασσα των Βατίκων τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο λαγόψαρο.
Εν ολίγοις, το εξωτικό είδος του λαγόψαρου που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, απειλεί τη θάλασσα των Βατίκων όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, με οικολογική καταστροφή και προκαλεί την υποβάθμιση του αλιευτικού κλάδου στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο οικολογικό περιοδικό “Journal of Ecology” από Έλληνες και Τούρκους Επιστήμονες «οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες ζώνες.» Επίσης, οι ίδιοι επιστήμονες παρατήρησαν στην έρευνά τους ότι τα «δάση» φυκιών υφίστανται αποψίλωση εξαιτίας του λαγόψαρου (διότι σε αντίθεση με τα ντόπια είδη καταναλώνουν και τα νεαρά φύκη), μια επίπτωση ανησυχητική γιατί η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη…

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν και οι Κρητικοί ψαράδες. Σε ρεπορτάζ του κρητικού candia news o επαγγελματίας αλιέας κ Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης είχε δηλώσει πρόσφατα: «Εδώ και 10 χρόνια, που δίνουμε την άνιση μάχη με τα λαγόψαρα , η πολιτεία κωφεύει στις κραυγές αγωνίας μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει και να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων έχει αυξηθεί υπερβολικά .

Το 80% των ψαριών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα της Ιεράπετρας π.χ., είναι λαγοκέφαλα.. Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή των διχτυών μας και των άλλων αλιευτικών εργαλείων. Παράλληλα τα λαγοκέφαλα επειδή τρώνε τα πάντα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια , τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά είδη

Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους». Και συνεχίζει προτείνοντας: «Η πρόταση μας είναι να δούν οι αρμόδιοι της πολιτείας πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι Ιάπωνες και οι Κύπριοι. Να μάθουν σε όσους ενδιαφέρονται ,πως αφαιρούν οι Ιάπωνες τα τοξικά μέρη αυτού του ψαριού και τα καταναλώνουν, η να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το κάθε λαγοκέφαλο που θα ψαρεύει και θα κατστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά».

Από τα γραφεία της εφημερίδας «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» τηλεφωνήσαμε στο ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να ενημερωθούμε για την επιστημονική αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των λαγόψαρων στις μεσογειακές θάλασσες.

Όμως, όπως μας εξήγησε υπεύθυνος του ΕΛΚΕΘΕ στο τομέα της αλιείας, δεν υπάρχει καμιά επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος. Ο μόνος τρόπος, μας είπε, για τη μείωση του πληθυσμού των λαγόψαρων, είναι η αλίευσή τους. Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με την προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Πέτρου Μαρίνα, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένας κρατικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος…

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι που απειλούν τη θάλασσα και την αλιεία όχι μόνο των Βατίκων, αλλά ευρύτερα των ελληνικών ακτών, είναι τέτοιοι που η πολιτεία οφείλει να κοιτάξει «ζεστά» το θέμα και να λάβει μέτρα που θα αποσοβήσουν τα χειρότερα.

Ασφαλώς, πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις και κίνητρα στους ψαράδες για να αλιεύουν τα λαγόψαρα και να προκαλέσουν τη μείωσή τους. Όμως, κατά την άποψή μας, πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για την εύρεση μιας επιστημονικής λύσης του προβλήματος, με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ενδεχομένως το πρόβλημα αυτό να μην το αντιμετωπίζουν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι της Μεσογείου (για παράδειγμα, ίσως πρέπει να εισαχθεί ένα είδος που δεν είναι επικίνδυνο για τα υπόλοιπα είδη, αλλά να λειτουργεί ως θηρευτής για το λαγόψαρο και να περιορίσει έτσι την καταστροφική επέκτασή του).
---------------------------
Πηγή:Εφημεριδα ΒΑΤΙΚΑ
---------------------------