Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βακτήριο στην Ιταλία ξεραίνει τις ελιές - δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα

Καθησυχαστικός είναι ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που είναι και ειδικός στη φυτοπροστασία, σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, για τα χιλιάδες ξεραμένα ελαιόδεντρα στην Ιταλία τα οποία έχουν χτυπηθεί από το βακτήριο xyllela fastidiosa.

Η ανησυχία είναι έντονη και διάχυτη στον κόσμο για τυχόν τέτοιο πλήγμα στην ελαιοκομική ζώνη της περιοχής, αφού οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος μας επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός, αφού δεν έχουμε καμία εμφάνιση και προσβολή στην χώρα μας.

Ηδη, τόνισε, εφαρμόζεται πρόγραμμα επισκόπησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας. Ετσι γίνονται μακροσκοπικοί έλεγχοι, και όπου διαπιστώνονται με παρόμοια συμπτώματα γίνονται δειγματοληψίες και έλεγχοι.

Το συγκεκριμένο βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα το δέντρο να μην έχει σωστή τροφοδοσία με θρεπτικά συστατικά και να ξεραίνεται. Ξήρανση που ξεκινά από τους βλαστούς και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το δέντρο.

Το πρόβλημα στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ειδικά στη Νότια Ιταλία όπου έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στους εκεί ελαιώνες.

Πρώτο σύμπτωμα μας είπε ότι είναι η μάρανση και ξήρανση του βλαστού και στη συνέχεια όλου του δέντρου. Τα ίδια όμως συμπτώματα έχουν και άλλα παθογόνα, όπως η βιρτσιλίωση, η ίσκα κ.λπ., γι' αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση και ανησυχία.

Σημείωσε όμως ότι οι συνθήκες στην χώρα μας και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων παθογόνων. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και πρόληψη στους τρόπους που μπορεί να μεταδοθεί το βακτήριο, που κυρίως είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό και όχι κατ' ανάγκη της ελιάς, αλλά και διάφορων καλλωπιστικών φυτών όπως οι πικροδάφνες, η μιμόζα, τα σπάρτα.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι πικροδάφνες είναι ένας πολύ καλός ξενιστής, και στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχουν πολλές κατά μήκος της εθνικής οδού Καλού Νερού - Τσακώνας. Το βακτήριο μεταφέρεται επίσης με 27 είδη μικρών τζιτζικιών.

Αυτό που πρέπει να γίνεται, κατέληξε, είναι να παρακολουθούμε τους ελαιώνες της περιοχής - και όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα να παρθούν άμεσα μέτρα. Ακόμη ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε και παρουσιάστηκε στο φυτοπαθολογικό συνέδριο που είχε γίνει στο Βόλο.
----------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
----------------------------