Την επίσπευση των διαδικασιών για την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στην Αττική προωθεί η Περιφέρεια με τη δέσμευση πως η νέα Αρχή θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της σε συνεργασία με όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας για την ψήφιση ενός νέου νομοθετικού θεσμικού πλαισίου.
Δεκαπέντε μέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η μεταφορά χιλιάδων μαθητών της Αττικής, που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους, βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2013 σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών, οι τροπολογίες και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά αντιθέτως το περιπλέκουν σε βάρος των μαθητών υπονομεύοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για πρόσβαση στην Παιδεία.

Με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας επισημαίνει πως «μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τη διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών, πετύχαμε την ψήφιση τροπολογίας, με την οποία γίνεται προσπάθεια επίλυσης κάποιων προβλημάτων, κάτω από ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, που δεν μας επιτρέπουν την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων». 

Η νέα Περιφερειακή Αρχή τονίζει πως «στο πλαίσιο των προβλέψεων της συγκεκριμένης τροπολογίας θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την κάλυψη με δημόσια σύμβαση μεταφοράς, κατά παρέκκλιση των χιλιομετρικών ορίων που θέτει η ΚΥΑ 24001/2013, των μετακινήσεων των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Ιλίου και άλλων σχολείων των οποίων οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για την πρόσβαση στο σχολείο».

Χαρακτηριστικό των στρεβλώσεων της ισχύουσας νομοθεσίας και των προβλημάτων που δημιουργεί το γεγονός ότι στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό καλύφθηκε μόνο το 20% των δρομολογίων και έμειναν έξω το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα μουσικά - καλλιτεχνικά σχολεία. 

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο Σ. Τζόκας «την 1η Σεπτεμβρίου 2014, που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα, από τα 53 δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των μαθητών της περιοχής είχαν κατακυρωθεί τα μισά, κάποια με τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και κάποια με τον πρόχειρο που ολοκληρώθηκε στις 29.8.2014. 

Με κατεπείγουσες διαδικασίες προκηρύξαμε δεύτερο πρόχειρο διαγωνισμό για τα υπόλοιπα δρομολόγια και στις 9.9.2014 κατακυρώθηκαν τα υπόλοιπα δρομολόγια, ήτοι 52 από τα 53, ενώ για το ένα έχει προγραμματιστεί διαδικασία απ' ευθείας διαπραγμάτευσης την Παρασκευή 26.9.2014, όπως και για το μουσικό σχολείο Ιλίου».
--------------------
Πηγή: Αυγή
--------------------