Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 28/9/2014 - Επιστημονική Ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα για την ιστορία του θεσμού της Εγχώριας Περιουσίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτριος Στάης» του Κυθ. Συνδέσμου το Σάββατο 27/9. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το ΚΙΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο που κατά τις ημέρες αυτές διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στο νησί σε ζητήματα περιβάλλοντος, νησιωτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης απηύθυνε χαιρετισμό καλοσωρίζοντας τους διοργανωτές, την πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου και προσωπικά τον Πρύτανη κ. Τσάλτα και τους δεκάδες φοιτητές που βρίσκονται στο νησί μας.
 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος υπεραμύνθηκε σθεναρά του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας και τόνισε ότι η αυτή αποτελεί ξεκάθαρα περιουσία τοπικής αυτοδιοίκησης και ουσιαστικό θεσμό αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης της τοπικής κοινωνίας, θεσμό προστασίας και διαφύλαξης των τοπικών πόρων και έτσι πρέπει να παραμείνει.
 
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη διασφάλισης του αυτοδιοίκητου, αυτεξούσιου και ανεξάρτητου του θεσμού, κάτι που τόνισε έντονα και ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Κασιμάτης στην βασική του εισήγηση στην ημερίδα.
 
Απόδειξη της σημασίας του θεσμού, σημείωσε ο κ. Δήμαρχος, είναι το γεγονός ότι σε όλα τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά έχει ανοίξει έντονα η συζήτηση για την επαναφορά του, καθώς μετά την (παράνομη και αντισυνταγματική) κατάργησή του το Ελληνικό Δημόσιο προβάλει δικαιώματα κυριότητας επί πρώην εγχωρίων εκτάσεων, που ξεκάθαρα όμως αποτελούν περιουσία τοπικής αυτοδιοίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Τέλος ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με τις παραλίες, που σύμφωνα με το Νόμο 2946 του 2001 (άρθρο 16 παρ. 7α) ανήκουν στην αποκλειστική διαχείριση της Εγχωρίου και ανέφερε ότι μετά τη λήξη των μισθώσεων που είχε υπογράψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, οι παραλίες θα προκηρυχθούν για μίσθωση από την Εγχώριο Περιουσία που αποτελεί τον μόνο θεσμό που δικαιούται να το πράξει (όπως κάνει π.χ. με τις αλυκές και τη Χύτρα). 

Ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καθώς η Εγχώριος και ο Δήμος δεν είναι αντίπαλοι θεσμοί αλλά έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται με αλληλεγγύη προκειμένου από κοινού να υπηρετούν την τοπική ανάπτυξη. Οι ρόλοι είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένοι. Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας έχει κατά το Νόμο την αποκλειστική και αναγκαστική διαχείριση των εγχωρίων προσόδων και ο Δήμος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προσφεύγει σε στήριξη της Εγχωρίου προκειμένου να υπηρετείται από κοινού ο στόχος της τοπικής ανάπτυξης.
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------