Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται το "ηλεκτρονικό" Δημόσιο - Όλες οι αλλαγές

Έρχεται το ηλεκτρονικό Δημόσιο - Όλες οι αλλαγές
Τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 3ο συνέδριο «e-government conference», που διεξάγεται, σήμερα, στην Αθήνα. 
 
«Η οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας και τα βαθιά τραύματα που άφησε στη χώρα μας δημιουργεί καίρια ερωτήματα, που όλες οι κυβερνήσεις στο εξής θα πρέπει να απαντούν πειστικά: Πώς μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, με λιγότερα; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς να δαπανήσουμε επιπλέον Εθνικούς πόρους; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην καρδιά της τεχνολογικής επανάστασης που εξελίσσεται γύρω μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις παθογένειες του παρελθόντος, όπως είναι οι αναποτελεσματικοί μηχανισμοί σχεδιασμού και παρακολούθησης δράσεων, τα υπερτροφικά, επικαλυπτόμενα και διάσπαρτα έργα, σε διαφορετικά επιχειρησιακά προγράμματα, αλλά και το αναποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας με την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Υπογράμμισε, βέβαια, και τα επιτυχημένα παραδείγματα, όπως είναι η λειτουργία της κεντρικής διαδικτυακής πύλης «Ερμής», το σύστημα «Taxis» και η εφαρμογή του Προγράμματος «Διαύγεια» για την προαγωγή της διαφάνειας.

«Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης και μακράς επεξεργασίας, προετοίμασε τις βασικές αρχές και τους κατευθυντήριους στόχους της στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε, πως η στρατηγική ακολουθεί τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα και ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική της χώρας, ενώ εξελίσσεται σε σχέδιο δράσεων που συνδέεται με το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Πλέον θα υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και απόλυτα εκλογικευμένη χρήση των απαιτούμενων κεφαλαίων, για ουσιαστική αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επιγραμματικά, οι βασικοί άξονες της στρατηγικής είναι οι ακόλουθοι:

Απλούστευση διαδικασιών: Θα αναζητούνται οι δυνατότητες ψηφιοποίησης και αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δεδομένων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε τελικά να μειωθεί ή εξαλειφθεί ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ενδιάμεσων σταδίων.

Ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων: Η Δημόσια Διοίκηση θα εγκαταστήσει ένα αποκλειστικά ηλεκτρονικό περιβάλλον διακίνησης, διαχείρισης και αρχειοθέτησης εγγράφων, αρχικά μεταξύ των υπηρεσιών των Υπουργείων και στη συνέχεια μεταξύ των Υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών, των ανεξάρτητων αρχών και των περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών.

Ενιαία διαχείριση πόρων: Δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής προμήθειας, χρήσης και λειτουργίας, διαχείρισης και συντήρησης των βασικών πληροφοριακών υποδομών και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ένα σημείο πρόσβασης στο Δημόσιο: Για κάθε υπηρεσία, ο πολίτης θα επικοινωνεί με το Δημόσιο μέσα από ένα μοναδικό σημείο από όπου θα λαμβάνει το τελικό προϊόν επεξεργασίας του αιτήματός του, καθώς η επεξεργασία του αιτήματος θα παραμένει εσωτερικό ζήτημα της διοίκησης.

Οι πηγές χρηματοδότησης του Σχεδίου Δράσης για την Hλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, είναι:
- Το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση»).
- Το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακά Προγράμματα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»).
- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Ο Τακτικός Προϋπολογισμός (για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών).

«Προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού ΠΕ Πληροφορικής μέσω ΑΣΕΠ»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός, ότι το Υ.Δ.Μ.Η.Δ. ως αρμόδιο Υπουργείο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναλαμβάνει το ρόλο συντονιστή με τη νέα διάρθρωση του οργανογράμματος του, που ήδη μπήκε σε εφαρμογή. Έκανε δε γνωστό, ότι σύντομα, για την ενίσχυση του Δημοσίου με έμπειρα στελέχη πληροφορικής, θα ανακοινωθεί οριζόντια προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Πληροφορικής, μέσω ΑΣΕΠ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιτυχημένες πρωτοβουλίες στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και συγκεκριμένα στη νέα εποχή για το πρόγραμμα «Διαύγεια» στα ΚΕΠ - online, στο νέο, απλό και γρήγορο τρόπο έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και στην ανοιχτή διάθεση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------