Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κατά το ήμισυ Υδραίος ο νέος Δήμαρχος των Κυθήρων

Η Ύδρα των επιστημόνων και των καλλιτεχνών, η Ύδρα των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων, από την Κυριακή μπορεί να καυχάται για ακόμα ένα – κατά το ήμισυ – τέκνο της. Ο λόγος για το νέο Δήμαρχο των Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, που κατάγεται από τα Αντικύθηρα και την Ύδρα. Συγκεκριμένα, η μητέρα του νέου Δημάρχου ανήκει στη γνωστή υδραίικη οικογένεια Μπίκου (θυμίζουμε ότι η Ειρήνη Μπίκου παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μιαούλη το 1792 και απέκτησαν μαζί 7 παιδιά) και διατηρεί επαφές με το νησί της Ύδρας, αλλά και προσωπική περιουσία σε αυτό.

Ο κ. Χαρχαλάκης είναι 33 ετών με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εργαστεί στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για σειρά ετών αποκομίζοντας σημαντική διοικητική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, ενώ στις εκλογές της 25ης Μαΐου εξελέγη πανηγυρικά νέος Δήμαρχος των Κυθήρων λαμβάνοντας ποσοστό περίπου 57% σε μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τα δεδομένα του νησιού, αφού για πρώτη φορά υπήρξαν στα Κύθηρα τέσσερις συνδυασμοί. Ο κ. Χαρχαλάκης οδήγησε στο δεύτερο γύρο τον επί 2 θητείες Δήμαρχο κ. Θόδωρο Κουκούλη, τον οποίο κατάφερε να κερδίσει συσπειρώνοντας γύρω του τις περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του νησιού.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ευστράτιος Χαρχαλάκης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Γονείς του ο Αθανάσιος Χαρχαλάκης από τα Αντικύθηρα και η Μαρία Μπίκου – Κατσανεβάκη από την Ύδρα και τα Αντικύθηρα. Την εγκύκλιο μόρφωση έλαβε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πτυχίο, University of Hertfordshire), Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Πτυχίο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών), ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες» (Β' Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών). Από το 2013 έχει ενταχθεί στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών. Η Πτυχιακή του εργασία για τη λήψη του πτυχίου Ευρωπαϊκών Σπουδών (2002) έχει ως θέμα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Έχει εργαστεί:
Α) στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου ήταν διοικητικός υπεύθυνος των Επιστημονικών Επιτροπών για τα μεγάλα αρχαιολογικά έργα του Ηρωδείου, της Κνωσού, του Μυστρά, της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Νικόπολης στην Πρέβεζα,
Β) στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εκπαιδευτής στα ΚΕΚ δημοσίων Νοσοκομείων,
Γ) στο Δήμο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στο γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου καθώς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και τη Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας,
Δ) στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ως Σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης,
Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ως ιδιώτης συνεργάτης.
 
Επίσης είχε πολύ ενεργό συμμετοχή στην πραγματοποίηση ποικίλλων δράσεων αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στο νησί των Αντικυθήρων, επί σειρά ετών, συνεργαζόμενος με την δραστήρια Κοινότητα του νησιού.
 
Έχει πραγματοποιήσει σπουδές μουσικής (Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής) στο Ελληνικό Ωδείο. Το 2005 υπήρξε συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ευτέρπη», που διέγραψε μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ επανεξέδωσε και για μικρό χρονικό διάστημα το περιοδικό «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» (έτος πρώτης έκδοσης 1977) του αείμνηστου Ιωάννη Χατζηφώτη, στο οποίο υπήρξε Αρχισυντάκτης. Έχει την οργάνωση και διοικητική εποπτεία έκδοσης του ψηφιακού δίσκου (CD) Βυζαντινής Μουσικής «Στρατιώται Ιησού Χριστού» του χορού ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί», που κυκλοφορεί από την EMI.
Από το 2010 είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, ενώ το 2012 ορίστηκε ομόφωνα Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Από τον Μάρτιο 2013 ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, πιστεύοντας στην ανάδειξη του ιδιαίτερου αναπτυξιακού ρόλου που μπορεί να έχει η Εγχώρια Περιουσία στην περιοχή ως θεσμός μοναδικός στο είδος του για ολόκληρη την Ελλάδα.
Ομιλεί άριστα την Αγγλική, ενώ έχει διδαχθεί επί σειρά ετών και την Τουρκική γλώσσα.
--------------------------------
Πηγή:  fonitisydras.com
--------------------------------