Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το χαρτοφυλάκιο του συνταξιούχου

Η πορεία τα τελευταία χρόνια του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, είναι γνωστή. Οι πληγές είναι ανοικτές ακόμα. Οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ποτέ δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν, όσα χρόνια και αν κάνουν υπομονή.

Μια συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών που όχι μόνο έχει πληγεί, αλλά και δεν βρίσκει πλέον διέξοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι εκείνη που είχε εστιάσει σε έσοδα από μερίσματα. Για συμπλήρωση της σύνταξη ή για ένα πιο ασφαλές οικονομικό μέλλον.

Κριτήρια επιλογής σε συνθήκες αβεβαιότητας

Οι επιτυχημένοι επενδυτές είναι αυτοί που διακρίνονται από την απουσία καταστροφών και όχι μόνο για τις υψηλές αποδόσεις τους. Το ίδιο κριτήριο πρέπει να έχουμε για τις μετοχές που επιλέγουμε. Κάποιες θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο. Αυτές είναι των εταιριών με μεγάλη και σταθερά αυξανόμενη μερισματική απόδοση.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να κυριαρχούν οι μακροοικονομικές δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως στις αναπτυγμένες αγορές, κάθε φορά η αγορά αναπληρώνει την ζημιά, μετά από μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν μεγάλες και σίγουρες εταιρείες που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε όλες τις συνθήκες. Με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από τέτοιες μετοχές, ο επενδυτής ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο από μια γενικευμένη υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών, ενώ αντίθετα επωφελείται από την άνοδο τους.

Η αξία του μερίσματος

Μία από τα πιο πειστικές δοκιμασίες για να κατατάξουμε μια εταιρία στην κατηγορία της υψηλής ποιότητας, είναι αν υπάρχει αδιάκοπη καταβολή στις  πληρωμές μερισμάτων για πολλά χρόνια.

Οι μετοχές που διανέμουν μέρισμα υψηλής απόδοσης ήταν, είναι και θα είναι  ελκυστικές για τους επενδυτές. Οι τακτικές πληρωμές παρέχουν μια καλή αντιστάθμιση έναντι των ζημιών που θα προκύψουν από μία ενδεχόμενη πτώση  της τιμής της μετοχής.

Επίσης σε γενικές γραμμές, κάθε εταιρεία που πληρώνει ένα αξιοπρεπές μέρισμα, το πιθανότερο είναι να έχει έναν ισχυρό ισολογισμό. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί η συνεχόμενη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, χωρίς αξιοπρεπή κέρδη και ισχυρή ταμειακή ροή.

Το μέρισμα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, καθώς παρέχει βεβαιότητα σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και ευημερία στην  επιχείρηση. Πολλές φορές ένα υψηλό μέρισμα μας φανερώνει πιο πολλά για την προοπτική μιας εταιρίας, παρά όλος ο ισολογισμός ή το διάγραμμα της.

Που θα βρούμε αξιόπιστες εταιρίες με σίγουρο μέρισμα ;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επενδύσει κάποιος σε μετοχές παγκόσμιας εμβέλειας, είναι να έχει ανοίξει κωδικό για τις αναπτυγμένες ξένες αγορές. Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν αυτή την δυνατότητα.

Μπορείτε να ρωτήσετε τον χρηματιστή σας ή αν δεν βγάλετε άκρη, μπορείτε να μου στείλετε e-mail για να σας καθοδηγήσω.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 εταιρίες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο που ΑΥΞΑΝΟΥΝ συνεχώς το μέρισμα τους για 25 ή και παραπάνω χρόνια. Υπάρχουν εταιρίες που δίνουν αδιάλειπτα μέρισμα για πάνω από ένα αιώνα. Ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε το κραχ του 1929, ούτε οποιαδήποτε άλλη κακή συγκυρία ή η αναπόφευκτη αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων στάθηκε ικανή να τους εμποδίσει.

Ενδεικτικά παραδείγματα εταιριών που όχι μόνο τις γνωρίζει ο καθένας μας, αλλά και καταναλώνουμε συνέχεια τα προϊόντα τους, είναι οι :
Coca Cola, PersiCo (δηλαδή pepsi cola, 7 UP, Gatorate κτλ), Procter & Gamble  (δηλαδή Gillette, Always, Pampers κτλ), Johnson & Johnson, Colgate - Palmolive, 3M.

Κατά μέσο όρο οι παραπάνω εταιρίες δίνουν μερισματική απόδοση 3% ετησίως. Χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε την άνοδο της αξίας των μετοχών τους, η οποία δεν είναι μεν δεδομένη, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανή αν κρίνουμε από το ιστορικό τους.

Οι διοικήσεις των εταιρειών που έχουν μακρά ιστορία σε σταθερά ανοδικές  πληρωμές μερισμάτων, είναι πολύ προσεκτικές σε αυτό το θέμα. Ο λόγος είναι προφανής. Θα επηρεαστούν αρνητικά αν δεν ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.

Οι συγκεκριμένες που αναφέραμε παραπάνω, αυξάνουν συνεχώς τα μερίσματα τους κάθε χρόνο, για περισσότερα από 50 χρόνια.
Πόσο να κινδυνεύει κανείς όταν επενδύει σε τέτοιες μετοχές ;

Συμπέρασμα

Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που υπάρχουν οι πιο ευνοϊκές συνθήκες να εξυπηρετηθούν καλύτερα. Για κάποιους πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των χρημάτων τους και επιθυμούν να συνοδεύεται με μια αξιοπρεπή απόδοση. Άλλοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά το κεφάλαιο τους.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές, που οι μεγάλες και ασφαλείς μετοχές έχουν κερδίσει την κούρσα της υψηλότερης απόδοσης χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Είναι η χελώνα που κερδίζει τον λαγό στον γνωστό μύθο του Αισώπου.

Το μέρισμα αντικειμενικά είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που η πολιτική χαμηλών επιτοκίων συνεχίζεται. Εκτός από ασφάλεια, δημιουργεί εισόδημα ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών παραμένουν σταθερές.

Οι διάσημες και ώριμες επιχειρήσεις με σταθερά ανοδική μερισματική απόδοση, παραδοσιακά προσφέρονται για όσους επιθυμούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Συνταξιούχοι (και όχι μόνο) από όλο τον κόσμο ακολουθούν αυτή την τακτική, με εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Γιατί όχι και οι Έλληνες ;
-------------------------------------------------------
Πηγή: ependytes.blogspot.gr-Χ.Παζόπουλος
-------------------------------------------------------