Μιλάμε για έξοδο στις αγορές και όχι για επιστροφή. Κακώς! Η έξοδος
σηματοδοτεί άλλα πράγματα. Είναι μία απέλπιδα προσπάθεια.
Χαρακτηριστικότερη όλων η Έξοδος του Μεσολογγίου, η οποία εορτάζεται σε
δύο μόλις μέρες. Από κάπου δραπετεύουμε. Οι πρόγονοί μας αναζητούσαν την
Ελευθερία διασπώντας τις τάξεις του εχθρού. Εμείς επιχειρούμε την έξοδο
στις αγορές. Μακριά από εμάς οι διθύραμβοι και ο απόηχος από ανόητα
πάρτι. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν
φτάνουν τα κεφάλαια των κερδοσκόπων για να γίνουμε μία κανονική χώρα.
Να μην είμαστε άδικοι. Από μόνο του το γεγονός της επιστροφής στις αγορές είναι σημαντικό. Μέχρι χτες κάθε σχετική συζήτηση ήταν αδύνατη. Να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα! Όσο γi΄ αυτούς που διαμαρτύρονται ότι το επιτόκιο θα είναι στο 5% και ζητούν να εξακολουθήσουν να μας δανείζουν οι "τοκογλύφοι της ΕΕ" με 2%, θα πρέπει να τους ζητήσουμε να πάνε να δούνε κάποιον γιατρό.
Από μία πλευρά, πάντως, είναι αστείο. Μέχρι χτες το αντιμνημονιακό μπλοκ έσκιζε τα μνημόνια και σήμερα αρνείται την έξοδο στις αγορές, ζητώντας, προφανώς, ένα νέο μνημόνιο! Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν!
΄Όχι ότι στην κυβέρνηση πάνε πίσω! Εκεί μας λένε ότι η έκδοση των ομολόγων μας δείχνει το τέλος της κρίσης. Η ομάδα του Γιάννη Στουρνάρα πάει ένα βήμα πιο πέρα και ισχυρίζεται ότι η πολιτική της έχει δικαιωθεί. Λίγο ακόμη και περιμένουμε τον Αντώνη Σαμαρά να βγει προεκλογικά στα μπαλκόνια με σύνθημα "ακόμη περισσότερους φόρους".
Η αλήθεια είναι ότι βγαίνουμε στις αγορές επειδή μας το επιτρέπει η διεθνής συγκυρία. Το απέδειξε, άλλωστε, και η ευκολία με την οποία συγκέντρωσαν κεφάλαια η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Αν η κυβέρνηση δεν έβγαινε τώρα στις αγορές, κινδύνευε να κατηγορηθεί στο μέλλον για... εθνική μειοδοσία. Όπως συνέβη και με τον κ. Παπακωνσταντίνου που δεν πούλησε περισσότερα ομόλογα το 2009, ενώ οι αγορές του πρόσφεραν αυτή την δυνατότητα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σωστά δεν δανείστηκε περισσότερα, αλλά σιγά μην βρει το δίκιο του.
Οι αγορές προσφέρουν τώρα ρευστότητα επειδή αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, οι πρώτοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν σε αυτή την έκδοση έχουν αυξημένες πιθανότητες να κερδίσουν, καθώς οι επόμενες εκδόσεις αναμένεται να βγουν με χαμηλότερο επιτόκιο.
Όλα αυτά, όμως, απέχουν σημαντικά από εκείνο που θα χαρακτηρίζαμε ως "έξοδο από την κρίση". Ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 μας έδιδαν δισεκατομμύρια, όταν ήμασταν ήδη με το ένα πόδι μέσα στην κρίση. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι σήμερα είμαστε με το ένα πόδι έξω από την κρίση, αυτό είναι μία διαφορετική εκδοχή του μισοάδειου και μισογεμάτου ποτηριού.
Η επιστροφή στις αγορές θα είναι αποτελεσματική όσο οι αγορές θα έχουν χρήματα για εμάς και όσο το εσωτερικό μέτωπο δεν κρύβει γι΄ αυτούς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Έτσι γινόντουσαν τα πράγματα επί σειρά ετών και μέχρι ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας να γράψει διδακτορικό σε μία χαρτοπετσέτα με μάρτυρα την τότε υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας κα Λαγκάρντ. Γιατί όχι και μερικά χρόνια ακόμη; Μέχρι το σύστημα να αποκαλύψει πάλι την γύμνια μας και την δική του αδυναμία να παράγει πραγματικές λύσεις...
Η ουσία του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις και στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος να διαγράψει τις ένοχες σχέσεις του με τους κομματικούς του στρατούς. Όσο η χώρα εξακολουθεί να μην είναι μία κανονική χώρα δυτικού τύπου, τόσο η κρίση θα βαθαίνει για τα μεσαία και ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Η επιστροφή στις αγορές μπορεί να είναι ευεργετική για την ευημερία των αριθμών, αλλά μπορεί να αποδειχτεί παντελώς αδιάφορη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Δεν έχουμε διάθεση να μηδενίσουμε μία σημαντική είδηση. Κάθε άλλο. Όσο σημαντική ήταν ως είδηση η εξορία από τις αγορές, άλλο τόσο σημαντική είναι η είδηση της επιστροφής. Όσο ανόητοι μας φαίνονται οι πανηγυρισμοί, άλλο τόσο είναι οι μηδενιστικές αντιλήψεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν κάθε καλό νέο.
----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Δημήτρης Μαυρίδης
----------------------------------------------