Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Καταργούνται οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Καταργούνται από 31 Ιουλίου τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης», με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο για την «άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος». 
 
Οι αρμοδιότητες, οι πόροι λειτουργίας, οι απαιτήσεις, υποχρεώσεις, πάσης φύσεως έννομες σχέσεις, κινητή και ακίνητη περιουσία, ταμειακά υπόλοιπα, καθώς και το προσωπικό (μόνιμο, ΙΔΑΧ και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής) των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού (1.775.000 ευρώ περίπου) θα αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών στους οποίους θα μεταφερθεί.

Με την τροπολογία λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο την 31η Ιουλίου η θητεία του προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των δύο καταργούμενων φορέων. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία και ο καλύτερος συντονισμός.

Επίσης με άλλη διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα του υπό ψήφιση νόμου που επιβάλλονται από υπηρεσίες του Δημοσίου πλην ΟΤΑ, αποδίδονται κατά ποσοστό 10% σε ειδικό λογαριασμό του δήμου εντός της χωρικής ενότητας του οποίου διαπιστώνεται και βεβαιώνεται η παράβαση και κατά ποσοστό 90% στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συνδρομή των υπηρεσιών των δήμων προς τις λοιπές ελεγκτικές αρχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
----------------------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------------------