Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το Σάββατο 26/04 στις 12 περίπου το μεσημέρι κατέπλευσε στον όρμο του Καψαλίου το καΐκι Αγ. Νικόλαος με το πλήρωμά του και τον επικεφαλής Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της διεθνούς πρωτοβουλίας για την ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνο της ελληνικής πρωτοβουλίας ‘’ένα καράβι για τη Γάζα’’. 

Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να παραλάβει τέσσερα άτομα από τα Κύθηρα και να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα Σφακιά της Κρήτης όπου την επόμενη μέρα θα λάμβανε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου και συμβολικός αποκλεισμός με πλωτά μέσα της θαλάσσιας οδού από τα Σφακιά προς τη Γαύδο, βγαίνοντας στα ανοικτά σε ακτίνα περίπου 3 ναυτικών μιλίων. 

Το συγκεκριμένο καΐκι το καλοκαίρι του 2008 μαζί με ένα δεύτερο συμμετείχαν στο πρώτο και επιτυχημένο εγχείρημα για το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της λωρίδας της Γάζας  από το Ισραήλ μετά από 41 χρόνια. Η ιστορία αυτής της πρώτης αποστολής καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ "Γάζα ερχόμαστε" των Γ. Αυγερόπουλου - Γ. Καρυπίδη.






Ακολούθησε ομιλία-ενημέρωση του κου Βαγγέλη Πισσία προς τους παρευρισκόμενους   σχετικά με τους κινδύνους της συγκεκριμένης διαδικασίας καταστροφής των χημικών, το συμβολισμό της  αποστολής, την απόκρυψη του γεγονότος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη, την χαρά του που και άλλοι τόποι εκτός από την Κρήτη όπως τα Κύθηρα αποφάσισαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση, μηδενική ανοχή και επικοινωνία εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά τον ανεφοδιασμό του καϊκιού με καύσιμα, τρόφιμα και νερό το καΐκι με το πλήρωμα και τους 4 συμπολίτες μας απέπλευσε στις 16.00  με προορισμό τα Σφακιά.

Μετά από 12ώρες, αρκετή ταλαιπωρία και ανακατεμένα στομάχια αλλά με πολύ χαμόγελο και ακμαίο ηθικό ο Αγ.Νικόλας με το διευρυμένο πλέον πλήρωμα του έφτασε στην Παλαιόχωρα όπου και έκανε στάση για ξεκούραση 3-4 ωρών και φαγητό εκτός της ξηράς τροφής-λαδοπαξίμαδων Κυθήρων. Το υποδέχτηκαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής Χανίων για την μη εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσογείου και υποστηρικτές-φίλοι του εγχειρήματος. Παρόλη την κούραση η διάθεση για παρέα, ανταλλαγή πληροφορίας (και μπόλικη ρακί) ήταν διάχυτη.







Στις 7.00 το πρωί της Κυριακής το καΐκι ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό, τα Σφακιά. Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι. Σε αυτά τα 25 ναυτικά μίλια ο καιρός ακολουθούσε το καΐκι. Ενώ έπλεε με σχεδόν μπονάτσα 10 μίλια πίσω από αυτό καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι σάρωναν την Παλαιόχωρα, το Λουτρό Σφακίων. Το θέαμα έκοβε την ανάσα. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα επιβεβαίωσαν και τα δελτία ειδήσεων το ίδιο βράδυ.

Φτάνοντας στα Σφακιά ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται και το δέσιμο του καϊκιού στην προβλήτα σηματοδότησε την εκκίνηση των εκδηλώσεων και ομιλιών. Η υποδοχή του ‘Αï Νικόλα από τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα θερμή με πολλά χειροκροτήματα και κάμερες στο χέρι. Άλλωστε όπως είπαμε δεν είναι απλά ένα καΐκι. 

Ο συμβολισμός της παρουσίας του στα Σφακιά ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και ο κόσμος το ένιωθε και το έδειχνε. Ακολούθησαν ομιλίες του Δήμαρχου Σφακίων, των μελών των συντονιστικών επιτροπών κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, χαιρετισμός εκπροσώπου του νησιού μας και ομιλία του κυρίου Βαγγέλη Πισσία ο οποίος είχε αναλάβει την επιστημονική κάλυψη του θέματος. 

Με το πέρας των ομιλιών ξεκίνησε η πορεία προς το λιμάνι, η επιβίβαση των συγκεντρωμένων στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ ‘’ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ’’ και εν συνεχεία μαζί με το καΐκι Αγ. Νικόλας και φουσκωτά σκάφη η εν πλω διαμαρτυρία και ο συμβολικός αποκλεισμός του στενού Σφακίων- Γαύδου.  

Εν πλω άναψαν πυρσούς ενώ στο πλοίο που μετέφερε όσους δεν είχαν σκάφη υπήρχε ένα πανώ κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο. Στη συνέχεια οι 4 εκπρόσωποι του νησιού μας στην συγκέντρωση αυτή πήραν το δρόμο του γυρισμού από Κίσσαμο το απόγευμα της Κυριακής. Η αποστολή στεύθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Το νησί των Κυθήρων δήλωσε το παρόν του σε αυτή την εκδήλωση ενάντια στο έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί, έγιναν πολύ χρήσιμες επαφές με μέλη των συντονιστικών επιτροπών της Κρήτης και ενημερώθηκε  κόσμος που αποβιβάστηκε στα Αντικύθηρα ώστε να αντιδράσουν και αυτά.

Ένα ήταν το μήνυμα της όλης κινητοποίησης : «Να μην επιτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.