Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ο κινέζος αγρότης, τα ομόλογα και ο εχθρός της αστικής τάξης

Ας πούμε ότι οφείλετε το χαράτσι και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας. Δεν είχατε  να το πληρώσετε και η εφορία βγάζει ένα από τα ακίνητά σας στο σφυρί. Με τι τιμή; Με το ένα τρίτο της αντικειμενικής, όταν η οφειλή σας έχει υπολογιστεί στο 100% της αντικειμενικής. Κι έπειτα ρωτάνε γιατί  ο κόσμος είναι οργισμένος; Τι δεν καταλαβαίνετε εκεί στην κυβέρνηση; Δεν μπορεί! Κάποιος εκεί πέρα μισεί θανάσιμα την αστική τάξη. Κάποιος πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.



Δεν υπάρχουν αυτά που αποφασίζουν.  Είναι τόσο εκνευριστικά που δεν μπορείς να μην μιλήσεις. Να μην ουρλιάξεις από τον θυμό σου. Όπως ακριβώς είμαστε θαυμαστές μιας ευφυούς απόφασης, μας προκαλεί αποτροπιασμό ένα ακόμη δείγμα βλακείας και κουτοπονηριάς.

Ειδικά στα φορολογικά τα έχουν κάνει μαντάρα. Φανταστείτε τώρα έναν αγρότη στην μακρινή Κίνα να έχει αγοράσει ένα μερίδιο σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο στο Πεκίνο κι αυτό το αμοιβαίο να έχει αγοράσει πολλά μερίδια από ένα άλλο αμοιβαίο στο Λονδίνο. Κι αυτό το αμοιβαίο στο Λονδίνο να έτυχε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Ρωτάμε τα σαΐνια:  Έχει ο κινέζος αγρότης  υποχρέωση να δηλώσει τα κέρδη του στις ελληνικές φορολογικές αρχές; Και αν δεν έρθει ο κινέζος, θα πάει να τον βρει ποιος; Ο Χάρης Θεοχάρης; Κι έστω ότι τον βρήκε. Τι θα του πει;

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Κάθε μέρα που περνά μας περιμένει και ένα νέο σκαμπίλι. Ένας νέος νόμος, μία νέα εγκύκλιος. Κυρίως αυτές οι διευκρινιστικές είναι που παρακαλάς να μην είχαν εκδοθεί. Εκεί που είχες κάποια πράγματα δεδομένα πριν, μετά τις επεξηγήσεις έχεις χάσει τον κόσμο γύρω σου.

Ξέρω! Κάποιοι θα με κατηγορήσουν πάλι για εμμονή στην κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ας αναρωτηθούν σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου νέκρωσε η αγορά ακινήτων και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αγοραπωλησίες για τέσσερις ολόκληρους μήνες! Μην κάνετε το λάθος! Στην Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι η δίκαια κριτική δεν τους αγγίζει. Αλλιώς δεν θα επαναλάμβαναν με τέτοια συχνότητα τόσα πολλά λάθη. Από πέρυσι την Άνοιξη γράφουμε συνεχώς για το απίστευτο φορολογικό αλαλούμ. Και τι έχουν κάνει; Συνεχίζουν απτόητοι στον ίδιο ρυθμό. Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Δεν τους αγγίζει τίποτα. Δεν τους νοιάζει.

Στην αρχή ο κόσμος γέλασε. Πέρασε λίγος χρόνος μέχρι να καταλάβουμε όλοι ότι δεν έκαναν πλάκα κι ότι πίστευαν στα αλήθεια ότι είχαν και δίκιο από πάνω! Σήμερα ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Και ποιος κόσμος; Εκείνος που μέχρι χτες πλήρωνε κανονικά τους φόρους του και στήριζε το σύστημα. Σήμερα δεν έχει χρήματα, αλλά βλέπει το ίδιο το σύστημα να του γυρίζει την πλάτη και να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο άκρως εχθρικό. Να σου παίρνουν το σπίτι στο 1/3 της αντικειμενικής του, ακόμη και για χρέη που έφτιαξαν οι ίδιοι στα χαρτιά...
----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
----------------------------------------------