Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η Στρατηγική μας - Κύθηρα - Αντικύθηρα Νέο Ξεκίνημα ενωμένοι πολίτες



Χθες τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο Πειραιά για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Ο συνδυασμός μας έχει ήδη κατατεθεί νομιμότατος και πλήρης και από σήμερα αρχίζει η πορεία μας, για τη γνωστοποίηση στις Τσιριγώτισσες και στους Τσιριγώτες, στις Αντικυθήριες και τους Αντικυθήριους, των προγραμματικών μας θέσεων.

 
Ξεκινώντας τη δημοσιοποίηση του προγράμματός μας, θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, διαλύοντας τις όποιες φήμες, που εντέχνως διαδίδονται όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, ότι είναι συνδυασμός προοπτικής και ΝΙΚΗΣ. Δεν παίρνουμε μέρος σ` αυτές τις εκλογές, για τη συμμετοχή. Όλοι μας είμαστε πεπεισμένοι γι` αυτή τη νίκη.  Δεν έχει περάσει από το μυαλό μας η «δεύτερη Κυριακή», για την οποία επίσης είμαστε σίγουροι ότι δε θα υπάρξει. 

Είμαστε η παράταξη που φιλοδοξούμε από τη Δευτέρα 19 Μαΐου, να αρχίσουμε τη δουλειά. Άρα η οποιαδήποτε παραφιλολογία για «στηρίξεις» κ.λ.π. δε μας αγγίζει. Δε θα μπούμε στο δίλλημα να «στηρίξουμε» κανέναν, γιατί δε θα χρειασθεί. Απεναντίας ζητάμε από  τώρα τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων, την επόμενη μέρα,  στο χτίσιμο του νέου Δήμου. Όλοι μπορούν,  από τη θέση της αντιπολίτευσης, μιας αντιπολίτευσης δημιουργικής, να έχουν ρόλο και λόγο.

Με τη Διακήρυξη μας εξαγγείλαμε 10 βασικές αρχές με τις οποίες θα πορευτούμε και 10 στόχους που θα επιδιώξουμε.

Έχοντας μελετήσει επιστημονικά την υφιστάμενη κατάσταση στα νησιά μας γνωρίζουμε ότι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που όλοι επαγγέλλονται, πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και τεκμηρίωση.

Το βασικό πρόβλημα των νησιών μας σήμερα είναι η κατακρήμνιση του τοπικού εισοδήματος που από 53 εκ € το 2007 σήμερα είναι λιγότερο από το μισό σήμερα. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην απασχόληση.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζει η παρέμβασή μας. Για να αυξηθεί το τοπικό εισόδημα απαιτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας, που προϋποθέτει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τη ενίσχυση του Τουρισμού.

Η δημιουργία επιχειρήσεων και η κατασκευή έργων απαιτεί να εξαλειφθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες ή αντιδικίες στην επιλογή, στην αδειοδότησή τους και κυρίως στη χωροθέτησή τους. Ο καθορισμός των Χρήσεων Γής είναι μονόδρομος μέσα από τη μελέτη του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που θα αναθέσουμε άμεσα. Θέματα που άπτονται της δασικής και αρχαιολογικής αρμοδιότητας θα διευθετηθούν συνολικά, ενώ η κτηματογράφηση της Εγχωρίου Περιουσίας θα δώσει λύση σε θέματα του Ιδιοκτησιακού. Η μελέτη αυτή θα υποδείξει και θα τεκμηριώσει Ποια έργα και επενδύσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν, Που και Πότε.

Με τη Χωροταξία (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π),  μεταξύ των άλλων, ενσωματώνουμε τις παραμέτρους και κατευθύνσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού (διασφαλίζοντας τεκμηριωμένα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος χωρίς κραυγές) ρυθμίζοντας τις Χρήσεις Γης και κατανέμουμε την ανάπτυξη σε κάθε οικισμό με δίκαιο τρόπο για το κοινωνικό σύνολο, μετά από ουσιαστικές διαφανείς διαδικασίες στο κοντινότερο για τον πολίτη διοικητικό επίπεδο.

Παράλληλα θέτουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στη βάση του χωρικού σχεδιασμού και σαν αποτέλεσμα θα συντάξουμε το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Τ.Ο.Π.Α) των Κυθήρων και των Αντικυθήρων το οποίο θα επικυρωθεί από ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Έτσι θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση τοπικά σε πολλά προβλήματα, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της Κεντρικής Διοίκησης διότι θα διαθέτουμε τις κατάλληλες τεκμηριώσεις, θα διασφαλίσουμε την εύκολη και γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων ευνοώντας τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του τοπικού εισοδήματος.

Μέρος του Τ.Ο.Π.Α έχουμε ήδη επεξεργαστεί και σε αυτό βασίζονται οι προγραμματικές μας θέσεις για όλα τα θέματα του Δήμου που παρουσιάζουμε.

Με Γνώση, Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη, Ενότητα,  Δικαιοσύνη,  Νομιμότητα, Ανιδιοτέλεια.

Εμείς οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουμε περάσει ήδη στην Πράξη!