Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Υποβάθμιση της υγείας κατόπιν σχεδίου

Εξυπηρετούνται οι συγχωνεύσεις με τη μείωση της πληρότητας

Σχεδιασμένη υποβάθμιση συγκεκριμένων νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των συγχωνεύσεων και διαρκή οικονομική αφαίμαξη του συστήματος υγείας με πρόσχημα την περιστολή της σπατάλης, καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μετακύλυση του κόστους στους ασθενείς.



Με αφορμή την απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατήγγηλαν χαρακτηριστικά πως «Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά.

Είμαστε ενήμεροι ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει εντολή να μη διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα, αλλά να τα κατευθύνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Την ίδια στιγμή, αποψιλώνουν το Αγία Βαρβάρα από προσωπικό, προς όφελος του Αττικόν. Όμως, απαιτείται σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή η οποία διαθέτει σήμερα λιγοστές κλίνες. Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα διαθέτει πολύ σοβαρό δυναμικό ανάπτυξης, εάν επιθυμούμε ένα σημαντικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε εκείνη την περιοχή».

Εφημερίες

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας υπογράμμισε ότι το εφημεριακό καθεστώς το οποίο επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς τα διαθέσιμα για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κονδύλια του προϋπολογισμού μειώνονται συνεχώς.

Σημείωσε πως τα αιτήματα της μεθαυριανής απεργίας αφορούν όλη τη κοινωνία, που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις μιας ανελέητης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που αυξάνει τρομακτικά τους ανέργους και τους ανασφάλιστους, ακρωτηριάζει μισθούς –συντάξεις –εισοδήματα, υπονομεύει κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία, αποσαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λεηλατεί τη δημόσια περιουσία, φτωχοποιεί τους Έλληνες, οδηγεί σε αυτοκτονίες….

ΕΟΠΥΥ

Μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε ότι «έχει αφεθεί στην τύχη του» και ότι «είναι ένα μόρφωμα στο οποίο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πρόσθεσαν τα ελλείμματά τους».

Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να καταβάλλει τα νοσήλια στα Νοσοκομεία και αυτά δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία τους. Το Μνημόνιο απαγορεύει την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Οι δαπάνες υγείας από το κρατικό προϋπολογισμό είναι και αυτές μειωμένες με επιπτώσεις στους μισθούς, στις υπερωρίες, στις εφημερίες, στις προσλήψεις, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών και εφημεριών είναι μειωμένο για τρίτο συνεχόμενο έτος στα 340 εκ. ευρώ. Στο μη ιατρικό προσωπικό αντιστοιχούν 90 εκ. ευρώ, 40% μικρότερο από την πρόβλεψη του 2010.

Προσλήψεις έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2010 (7Κ) και σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας διετίας κυρίως Νοσηλευτικού – Παραϊατρικού προσωπικού (γυναίκες μητέρες) έχει οδηγήσει τα Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας σε πλήρη αποδιοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό πως οδηγούμαστε σε κλείσιμο κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού, παρότι οι ανάγκες για αυτές τις κλίνες είναι αυξημένες.

Στην απεργία μεθαύριο, θα μετέχουν και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι αντίθετοι με το σχέδιο για την ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.
--------------------------
Πηγή: newsbomb.gr
--------------------------