Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

«Επιζήμιο για τουρισμό και εξαγωγές το κλείσιμο των τελωνείων Γυθείου και Νεάπολης»

“ Συνέχιση λειτουργίας των δύο τελωνειακών δομών της Λακωνίας εισηγείται η αντιπεριφερειάρχης του νομού Αδ. Τζανετέα ”

Τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει στους τομείς τουρισμού και εξαγωγών της Λακωνίας, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στους πολίτες της περιοχής το ενδεχόμενο «λουκέτο» στα τελωνεία Γυθείου και Νεάπολης επισημαίνει, με εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα. 

Η κα Τζανετέα ζητεί την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των δύο τελωνειακών δομών του νομού, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα Γυθείου, αλλά και τα έργα της Μαρίνας Μονεμβασίας και αλιευτικών καταφυγίων στη Νεάπολη, θα αυξήσoυν σημαντικά την τουριστική και εμπορική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.

Η εισήγηση της κ. Τζανετέα έχει ως εξής:
«Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο-πρόταση στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των δομών του Υπουργείου οικονομικών.

Στο προσχέδιο αυτό προτείνονται δύο (2) σενάρια για το τελωνείο Γυθείου και το τελωνείο Νεάπολης.

Στο 1ο σενάριο: Προτείνεται η υποβάθμιση του Τελωνείου Γυθείου από Β σε Γ κατηγορία και η υποβάθμιση του τελωνείου Νεάπολης σε τοπικό τελωνειακό γραφείο.

Στο 2ο σενάριο : Το τελωνείο Γυθείου υποβαθμίζεται σε Γ κατηγορία και κλείνει το τελωνείο Νεάπολης.

Η υποβάθμιση ή το κλείσιμο των τελωνείων είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στους πολίτες και σοβαρές δυσχέρειες στον τουρισμό και στον εξαγωγικό τομέα. Η εφαρμογή και υλοποίηση οποιουδήποτε από τα δύο σενάρια θα σημάνει την πλήρη απαξίωση των  υπό κατασκευή έργων που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στη Λακωνία.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα  Γυθείου που θα το καθιστά το μεγαλύτερο λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου, αναμένεται ότι θα αυξήσει σημαντικά την τουριστική και εμπορική κίνηση επισημαίνοντας ότι ήδη, από το ίδιο λιμάνι πραγματοποιείται το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών των προϊόντων του νομού και παράλληλα δέχεται μεγάλο όγκο πλοίων κρουαζιέρας, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης η μελέτη της Μαρίνας Γυθείου και της Μαρίνας Μονεμβασίας και η ολοκλήρωση κατασκευής τριών αλιευτικών καταφυγίων στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης.

Από τα προεκτεθέντα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε υποβάθμιση των τελωνειακών δομών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ακυρώνει την ήδη υλοποιηθείσα προσπάθεια αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της Λακωνίας με αποτέλεσμα δυσμενέστατες επιπτώσεις στον τουρισμό και το εξαγωγικό εμπόριο της Λακωνίας αλλά και στο σύνολο της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Για το λόγο αυτό, εισηγούμαστε τη λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την συνέχιση της λειτουργίας των τελωνείων Γυθείου και Νεάπολης και την τροποποίηση της έκθεσης-πρότασης της  επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών  προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση των υφιστάμενων τελωνειακών δομών που εδρεύουν εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας».
---------------------------
Πηγή: notospress.gr
---------------------------