Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής», καθώς δυο σχεδόν έτη μετά την καταβολή της α’ δόσης επιδότησης πρώτης εγκατάστασης, οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη παρακολουθήσει σεμινάρια, τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ετοιμασία του φακέλου για την χορήγηση της β’ δόσης.
Όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης «μέσω της τελευταίας προκήρυξης του συγκεκριμένου μέτρου, το 2009, εγκρίθηκαν 8.200 περίπου δικαιούχοι νέοι γεωργοί (το σύνολο των αιτούντων που συγκέντρωναν τις απαραίτητες προϋποθέσεις) δεσμεύοντας πόρους ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ». Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να πάρουν τη δεύτερη δόση.
Μιλώντας για το θέμα ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος δήλωσε σχετικά στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Ενώ στέλνουν από το ΥπΑΑΤ ειδοποιήσεις στους ενταγμένους στο πρόγραμμα των νέων αγροτών για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να λάβουν τη δεύτερη δόση την ίδια στιγμή δεν έχει πραγματοποιήσει ο ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα - που ανήκει στο ΥπΑΑΤ - την αναγκαία εκπαίδευσή τους. Αυτά που συμβαίνουν είναι τραγικά πράγματα.
Στους φακέλους, που κατέθεσαν οι παραγωγοί, ανέφεραν ακόμη ότι θα έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις με χρήματα - από τραπεζικά δάνεια ή από τα Σχέδια Βελτίωσης - που επειδή έχουν «παγώσει» δεν τις έχουν κάνει. Όμως έτσι οι δικαιούχοι κινδυνεύουν με απένταξη από το Μέτρο».
Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με ερώτησή που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων ζητάνε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση δανείων, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, στους κατ’ επάγγελμα, ενεργούς νέους αγρότες, από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και να παραταθεί τουλάχιστον κατά δύο έτη η περίοδος επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου.
Αναλυτικότερα στην ερώτηση οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου αναφέρουν τα εξής:
«Το άρθρο 27 «Διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων», της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 17371/704 (ΦΕΚΒ/2497/2008), στην παρ. 4 εδάφιο δ, δέχεται την εξαίρεση των περιπτώσεων μη υποβολής αιτήσεων πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης «για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων».
Στην παράγραφο 19 του άρθρου 3 της ίδιας ΚΥΑ, ορίζεται σύμφωνα με την πάγια νομολογία ότι υπάρχει «ανωτέρα βία» όταν η ανθρώπινη σκέψη και πρόνοια δεν μπορεί να προβλέψει και να προλάβει το επιζήμιο γεγονός, και δίνονται περιστατικά που δύνανται να χαρακτηριστούν ως περιπτώσεις «ανωτέρας βίας». Η υποκειμενική θεωρία, όμως, δέχεται ως ανωτέρα βία και απρόβλεπτα γεγονότα εντός της σφαίρας της οικονομικής δραστηριότητας του ανθρώπου.
Παράλληλα, για κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ενταγμένο στο Μέτρο 112, η χορήγηση δανείων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, καθώς εάν δεν υπάρξει επίτευξή τους, ο δικαιούχος κινδυνεύει με απένταξη από το Μέτρο. Όμως, μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι και η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
Η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, τέλος, για κατ’ εξαίρεση χορήγηση ενός τέτοιου δανείου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, στους κατ’ επάγγελμα, ενεργούς νέους αγρότες, καθώς και η παράταση, κατά διετία (2 έτη) τουλάχιστον της περιόδου επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αυτοί αναλυτικά προσδιορίζονται στο άρθρο 8 της ΚΥΑ 704/2008, θα είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση και χορήγηση της β’ δόσης της επιδότησης και κατ’ επέκταση την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του κάθε νέου αγρότη καθώς και την οικονομική ανάκαμψη και αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Για τους παραπάνω λόγους κι επειδή η μη καταβολή της β’ δόσης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για τους δικαιούχους του Μέτρου 112, αφού σε συνδυασμό με την αδυναμία δανειοδότησής τους από τις τράπεζες, τους «αποστραγγίζει» οικονομικά και τους θέτει επί της ουσίας εκτός Μέτρου, αφού δεν τηρούν τις τυπικές συμβατικές τους υποχρεώσεις
Επειδή η ένταξη περισσοτέρων νέων αγροτών στο πρόγραμμα, συνοδεύτηκε από περικοπή στο μισό της αρχικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα δικαιούχοι που ήδη είχαν ξεκινήσει επενδύσεις με συγκεκριμένο οικονομικό και επενδυτικό σχεδιασμό, έλαβαν πολύ λιγότερα ποσά από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών:
Θα ζητήσουν την αναγνώριση ως περίπτωση «ανωτέρας βίας» την οικονομική κρίση, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος απένταξης αγροτών λόγω μη υποβολής αιτήσεων πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης;
Θα προχωρήσουν στην καταβολή της β’ δόσης της επιδότησης;
Θα αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλίας για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δανείων, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, στους κατ’ επάγγελμα, ενεργούς νέους αγρότες, από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας;
Προτίθενται να παρατείνουν τουλάχιστον κατά δύο (2) έτη την περίοδο επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου;».
-------------------------------------------------
Πηγή : agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
-------------------------------------------------