Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη μας.

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος στα Κύθηρα η εορτή των τριών μεγάλων αγίων της εκκλησίας μας, που συνεορτάζουν, της αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, πολιούχου της Καρδίτσας, του οποίου το όνομα φέρει ο Μητροπολίτης μας.

Η αγία Βαρβάρα τιμάται στα Κύθηρα από πολύ παλιά. Γνωστός σε όλους ο μεγάλος ναός της στην Παληόχωρα, ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο του 13ου αι., που γλύτωσε από τη μανία του Βαρβαρόσσα και που τα τελευταία χρόνια λειτουργήθηκε ξανά.





Στο Μέσα Βούργο, στη Χώρα, υπάρχει μικρός ναός της αγίας, που μαρτυρείται το 16ο αι. και πρόσφατα ανακαινίστηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κοντά στα Κυπριωτιάνικα η αγία Βαρβάρα με πύργο παρατηρητήριο για τους πειρατές μαρτυρείται το 17ο αι. Επίσης στην περιοχή του Μυλοποτάμου υπάρχει ένας τέταρτος ναός προς τιμήν της αγίας.

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι πολύ γνωστός από το υμνογραφικό του έργο, αφού τα περίφημα τροπάρια του Πάσχα είναι έργο δικό του, αλλά και αυτά που ακούμε στον όρθρο κάθε Κυριακή.

Ο άγιος Σεραφείμ ο ιερομάρτυς, που μαρτύρησε στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και είχε φρικτό θάνατο, όπως αυτόν του Αθανασίου Διάκου, έγινε ευρύτερα γνωστός στα Κύθηρα, αφού η τιμία κάρα του με ενέργειες του Μητροπολίτου πρώην Κυθήρων κ. Κυρίλλου έφθασε μέχρι τα Κύθηρα και όλοι οι Κυθήριοι την προσκύνησαν.

Το Σάββατο το απόγευμα 3/12 στο Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου έγινε μέγας εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.





Ο αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μαριάτος κήρυξε το θείο λόγο και μίλησε για τις σχέσεις ποιμνίου και ποιμενάρχου και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Μετά τον εσπερινό προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά στο πνευματικό κέντρο της ενορίας σε όλους τους παρευρισκομένους, που ήταν πολλοί, αφού εκτός των ντόπιων ήταν και εκδρομείς από την Καλαμάτα, που έφθασαν στα Κύθηρα για τη γιορτή του Μητροπολίτη μας με τον Ηγούμενο του Μετοχίου της Μονής Μεγίστης Λαύρας, που βρίσκεται εκεί.

Το βράδυ οι κυρίες της ομάδας κοινωνικής φροντίδας της Μητροπόλεως οργάνωσαν συνεστίαση στο Λειβάδι στο εστιατόριο του Μανώλη Λουράντου- Πιέρου προς τιμήν του Μητροπολίτη, όπου παρεκάθισαν περίπου 80 άτομα.




Το πρωί της Κυριακής πολύς κόσμος παρακολούθησε τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου.
Ο Δήμαρχος και οι Αρχές του τόπου ήταν παρόντες.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και τους κάλεσε να μεταβούν στην ευρύχωρη αίθουσα του κέντρου «Φως Φανάρι» όπου προσέφερε πλούσιο πρωινό.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης δέχθηκε ευχές στο Επισκοπείο.
-------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------