Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Κύθηρα

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο στην περιοχή μεταξύ Αγίας Μόνης και Παλαιοκάστρου στα Κύθηρα.

Οι πυροσβέστες, δίνοντας ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να σβήσουν δύο από τα τρία μέτωπα της φωτιάς. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται στο τελευταίο μέτωπο, σε χορτολιβαδική έκταση, στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.





Από το πρωϊ την επιχείρηση κατάσβεσης ενισχύουν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο. Στην όλη προσπάθεια σημαντική είναι και η συμμετοχή και αρωγή των κατοίκων προς τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές περιπτώσεις και με μεγάλο κίνδυνο διεσώθησαν καλλιέργημένα εδάφη και απετράπη περαιτέρω καταστροφή.



Μία εύλογη απορία των περισσοτέρων κατοίκων είναι η απρόσμενη αναζωπύρωση το απόγευμα της Κυριακής 15/8, ενώ ήδη από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής η φωτιά είχε τεθεί υπό ολικό έλεγχο και είχε σχεδόν σβήσει τελείως.

Η πρωϊνή ενίσχυση των ανέμων {ΒΑ 5 μποφόρ} εμπνέει ανησυχία για την περαιτέρω εξέλιξη και χρειάζεται αυστηρά παρακολούθηση και διαρκής έλεγχος ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή.

Παρήγορο είναι ότι προβλέπεται εξασθένηση των ανέμων τις νυχτερινές ώρες και αλλαγή της διεύθυνσης τους {Δ 2 μποφόρ} και εν συνεχεία {ΒΔ 2 μποφόρ} τα ξημερώματα της Τρίτης.

Θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι ο ευρισκόμενος στα Κύθηρα για το 3ημερο της Παναγίας, αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Δρούτσας συμμετέχει ενεργά στον συντονισμό της κατάσβεσης και παρίσταται σε πολλά από τα μέτωπα της φωτιάς.
----------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------------