Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Συνεχίζεται για 4η ημέρα η φωτιά στα Κύθηρα

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το καταστροφικό έργο της φωτιάς που ξέσπασε στα Κύθηρα και έχει κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο.

Στην χθεσινή επιχείρηση κατάσβεσης, συμμετείχε δύναμη της Πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της, μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου.

Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί το αντλιοστάσιο και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού.

Σε ένα πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μόνη, υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά. Επίσης κάηκαν 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές.

Για τέταρτη ημέρα και ενώ προς το παρόν η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, συνεχίζεται το επίπονο έργο της κατάσβεσης των εναπομενόντων μικρών έστιών από τα πεζοπόρα τμήματα και οι σύγχρονες ρίψεις από 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Για μιά ακόμη φορά πρέπει να σημειώσουμε την άμεση, ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στο έργο της πυρόσβεσης.

Την όλη επιχείρηση ευνούν οι καιρικές συνθήκες με τον ἀνεμο σχεδόν μηδενικό {ΝΑ 1 μποφόρ}.

Ελπίζουμε ότι στο διάστημα της σημερινής ημέρας θα υπάρξει ολοκληρωτική κατάσβεση, ενώ πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν ότι από τις βραδυνές ώρες προβλέπεται μεταβολή διεύθυνσης των ανέμων και βαθμιαία ενίσχυσης τους {Δ 5 μποφορ}.
--------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------------