Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων από σήμερα στα Κύθηρα

Τα μυστικά του θαυμαστού μηχανισμού των Αντικυθήρων, της συσκευής αστρονομικών υπολογισμών η οποία επέτρεπε στους αρχαίους Έλληνες να προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τις εκλείψεις, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι κάτοικοι των Κυθήρων μέσα από τη γνωστή Έκθεση την οποία φιλοξενούν από σήμερα ως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση εγκαινιάσθηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού Κυθήρων, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας καθηγητού κ. Ιωάννη Πανάρετου, όπου και θα παραμείνει ως τις 19 του μηνός οπότε θα μεταφερθεί στη Χώρα. Στην Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου της Χώρας η έκθεση θα παραμείνει ως τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Από τη μελέτη του Μηχανισμού με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μελέτη των θραυσμάτων του και η οποία οδήγησε σε εντυπωσιακά ευρήματα, προκύπτει ότι από τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού, οπότε χρονολογείται ο Μηχανισμός που βρέθηκε σε ναυάγιο στα Αντικύθηρα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να διενεργούν περίπλοκους αστρονομικούς υπολογισμούς με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

"Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η έκθεση μεταφέρεται στα Κύθηρα μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Το δε κόστος της μεταφοράς και όλη η οργανωτική υποστήριξη καλύπτεται από το Επαρχείο, τον Δήμο Κυθήρων και από τοπικούς φορείς.

Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

- Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)

- Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)

Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30

Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00
------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------------