Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επιδοτήσεις 90 εκατ. ευρώ με άρωμα δημοτικών εκλογών

Αρχίζουν αυτές τις μέρες και οι πρώτες πληρωμές -ύψους 3,86 εκατ. ευρώ- των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά και μείωση νιτρορύπανσης)

Γεύση από δημοτικές εκλογές έχουν οι εξισωτικές αποζημιώσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, που πιστώνονται από σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 67.585 κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα. Υστερα από επίμονη προσπάθεια της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχνινίδη, εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι εθνικοί πόροι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του Μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης και να προχωρήσει η πληρωμή των αγροτών. Παρ’ ότι πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν στο οικονομικό έτος 2009, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ποτέ, από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα χρήματα αυτά δεν είχαν καταβληθεί τόσο νωρίς στους δικαιούχους.

Η καταβολή γίνεται σε όσους δικαιούχους έχουν υποβάλει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά δια μέσου των ΕΑΣ και πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο μέτρο. Για τις περιπτώσεις που οι ΕΑΣ ή οι ίδιοι οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά δίνεται η δυνατότητα μέχρι 25/8/2010 να το πράξουν, ώστε αμέσως μετά τον διοικητικό έλεγχο να λάβουν και αυτοί χρηματική προκαταβολή.

Διευκόλυνση
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η άμεση καταβολή της χρηματικής προκαταβολής γίνεται ώστε αυτή την εποχή οι κτηνοτρόφοι που αποτελούν την πλειοψηφία των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης να διευκολυνθούν στην έγκαιρη αγορά ζωοτροφών σε καλύτερες τιμές.

Με τις πληρωμές της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2009 επιλύονται τα προβλήματα με τις εντάξεις και τις πληρωμές του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης που έχουν ως αφετηρία την απόφαση που ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2007 για μείωση των πιστώσεων που αφορούσαν το πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 κατά 50%. Συγκεκριμένα από 826 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για την περίοδο 2000-2006 τα ποσά, για την περίοδο 2007-2013 είχαν μειωθεί σε 425 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα στις εντάξεις και τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης πολύ νωρίς από την περίοδο 2007-2008. Παρά την οικονομική κρίση εξοικονομήθηκαν τα αναγκαία ποσά με αύξηση των εθνικών πιστώσεων για το πρόγραμμα για την ομαλή συνέχισή του.

Βιολογικά
Παράλληλα με την καταβολή των Εξισωτικών Αποζημιώσεων αρχίζουν αυτές τις μέρες και οι πρώτες πληρωμές -ύψους 3,86 εκατ. ευρώ- των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά και μείωση νιτρορύπανσης). Οι σχετικές πληρωμές προχωρούν μετά τη δημοσίευση στις 30 Ιουνίου 2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΚΥΑ για την προσαρμογή των εκτάσεων ένταξης στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα των παλαιών δικαιούχων. Με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παραπάνω ΚΥΑ, αυτή γίνεται με εναρμόνιση της αναγνώρισης των αγροτεμαχίων που είναι ενταγμένα από παλαιοτέρα σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο ενιαίος προσδιορισμός της ταυτότητας κάθε αγροτεμαχίου αναφοράς και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων.
--------------------------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ-Της Μαρίας Γιουρουκέλη
--------------------------------------------------