Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Κἀτω από τ'αστέρια - Σωκράτης Μάλαμας

Το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου στο κατάμεστο θέατρο του Ποταμού, περίπου 1500 άτομα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές του Ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, ο εξαιρετικός και πολυαγαπημένος Σωκράτης Μάλαμας με την εξαίρετη ομάδα μουσικών του μάγεψε το κοινό με τις υπέροχες μελωδίες του και τα και τα υπέροχα τραγούδια του σε μια μοναδική συναυλία.



Ένωσε την φωνή του με το φώς των αστεριών και του φεγγαριού και μαζί με το καλοκαιρινό δροσερό αεράκι χάϊδεψε τα αυτιά του κοινού σε μια βραδιά γεμάτη μουσικές, εικονοπλαστικούς ήχους και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ένα ηλεκτρισμένο ροκ ύφος μπολιασμένο με την δωρικότητα του λαϊκού αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας.

Μακριά από την επίσημη λεωφόρο του μάρκετινγκ και χωρίς επικοινωνιακές στρατηγικές προώθησης και προβολής ο Σωκράτης Μάλαμας παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς οπαδούς και μουσικόφιλους ακροατές.



Κάθε τραγούδι είναι μία μουσική ιστορία και ο Σωκράτης Μάλαμας διηγήθηκε τις δικές του, παλιές και καινούργιες, σ' ένα πρόγραμμα απρόβλεπτο, σ' ένα παιχνίδι κοινού και καλλιτέχνη.


Τα τραγούδια του που τόσο αγαπήσαμε στην πολύχρονη παρουσία του στο Ελληνικό τραγούδι και μεγάλες επιτυχίες όπως «Το Γράμμα», «Πριγκηπέσσα», «Τα Ξωτικά», «Ανήσυχες Μέρες» και άλλες από την πλούσια δισκογραφική του δουλειά από το 1989 έως και το 2007, θα μας συντροφεύουν και θα μας δροσίζουν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι.


Ελπίζουμε πάλι του χρόνου να μας θυμηθεί και να μας έλθει και πάλι σαν πνοή δροσερού ανέμου στην καλοκαιρινή κάψα και να μας χαρίσει πάλι μια μαγευτική βραδυά.

Τον Σωκράτη Μάλαμα πλαισίωσαν οι :

Μαρίνα Δακανάλη: τραγούδι

Κλέων Αντωνίου : ηλεκτρική κιθάρα

Θάνος Μιχαηλίδης : τύμπανα

Γιάννης Παπατριανταφύλλου : κοντραμπάσο

Νίκος Παραουλάκης : νέι , κιθάρα

Φώτης Σιώτας : βιολί

Κυριάκος Ταπάκης : μπουζούκι, λαούτο

Τίτος Καριωτάκης , Χρήστος Χαρμπίλας : Ηχοληψία

Μαρία Βενετάκη : Φωτισμοί

Δημήτρης Κατέβας : Επιμέλεια Σκηνής


.....................Kι αν για τον έρωτά μου δεν μπορώ να πω

αν δε μιλώ για τα μαλλιά σου, για τα χείλη, για τα μάτια

όμως το πρόσωπό σου που κρατώ μες στη ψυχή μου,

ο ήχος της φωνής σου που κρατάω μες στο μυαλό μου,

ημέρες του Σεπτέμβρη που ανατέλλουν στα όνειρά μου

τις λέξεις και τις φράσεις μου πλάθουν και χρωματίζουν

σ' όποιο θέμα κι άν περνώ, όποια ιδέα κι αν λέγω...................


Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα με τους γονείς του.


Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν στα εφτά του χρόνια όταν και απέκτησε ένα μπουζούκι, δώρο του πατέρα του.

Μέχρι τα δεκατρία του χρόνια δεν υπήρξε συνειδητά σοβαρή ενασχόληση με τη μουσική μέχρι που πήρε την πρώτη του κιθάρα.


Δεκαεπτά ετών ο Μάλαμας ξεκινά μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώνει το Λύκειο αφήνει και πάλι την Ελλάδα για τη Γερμανία όπου και παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης.


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του όπως ο ίδιος έχει πει, έχοντας δασκάλους τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και το Νότη Μαυρουδή.

Από το 1980 είναι επαγγελματίας μουσικός. Εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας καθώς και σε λαϊκά μαγαζιά για αρκετό καιρό, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν ξεκινήσει την προσωπική του δισκογραφία ανήκε στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου.


Η πρώτη του απόπειρα στην ελληνική δισκογραφία ήταν ατυχής καθώς η LYRA απέρριψε το υλικό του ως "μη εμπορικό".


Συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, ανακατεύοντας, δειλά-δειλά, δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο ίδιος τα έχει γράψει...


Τα τραγούδια αυτά άκουσε και αναγνώρισε ο Νίκος Παπάζογλου οπότε τον πείθει να μπει στο studio και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά η οποία κυκλοφορεί με τίτλο "Ασπρόμαυρες Ιστορίες" το 1989.


-----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------