Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αναβολή πήραν οι άγονες γραμμές


Αναβολή πήραν οι άγονες γραμμές -Olympic Air και Aegean Airlines- οι βασικοί υποψήφιοι για την εκμετάλλευση των 24 επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών

Επιπλέον περιθώριο 16 ημερών έχουν οι αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την εκτέλεση των δρομολογίων στις 24 άγονες γραμμές, οι οποίες, ως γνωστόν, επιδοτούνται με ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά στα 35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο σχετικός διαγωνισμός ζητούσε από τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες να έχουν έτοιμες τις προτάσεις στις 10 Αυγούστου, όμως, η διαδικασία αναβλήθηκε τελικώς για τις 26 Αυγούστου.
Επισήμως, ως λόγος της αναβολής της διαδικασίας δεν ήταν άλλος από το ότι, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2007 κατά την περίοδο 5-20 Αυγούστου κάθε έτους δεν πραγματοποιούνται δημόσιοι διαγωνισμοί.

Την αναβολή φέρεται πάντως να την επιθυμούσαν και αρκετές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες υποστήριξαν ότι αυτή την περίοδο είναι κλειστά τα δικαστήρια και δεν θα μπορούσαν να προσκομίσουν επιπλέον έγγραφα αν αυτά απαιτούνταν.
Στη λίστα των ενδιαφερόμενων περιλαμβάνονται τόσο η Aegean Airlines όσο και η Olympic Air, η οποία, ως γνωστόν, από την 1η Οκτωβρίου διαδέχεται τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Παρούσα στη διαδικασία αναμένεται να δηλώσει και η Athens Airways, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στη σχετική λίστα να υπάρξουν και άλλες συμμετοχές.

Προκήρυξη Η προκήρυξη της ΥΠΑ αφορά συνολικά 24 προορισμούς.
Σε αυτές περιλαμβάνονται κατ’ αρχήν, οι πτήσεις από Αθήνα προς Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέρο, Μήλο, Κύθηρα, Νάξο, Πάρο, Κάρπαθο, Σητεία, Σκιάθο, Σκύρο και Κάλυμνο. Επίσης, αφορά τις πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Καλαμάτα και Σκύρο.

Τέλος, περιλαμβάνει και τα δρομολόγια: Άκτιο - Σητεία, Αλεξανδρούπολη - Σητεία, Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος, Ρόδος - Καρπάθος -Κάσος - Σητεία, Ρόδος - Κως - Λέρος - Αστυπάλαια, Κέρκυρα -Άκτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος και Ρόδος -Καστελλόριζο.

Σημειωτέον πως η εταιρεία που θα αναλάβει κάποιο ή κάποια από τα 24 δρομολόγια θα έχει το μονοπώλιο για 4 χρόνια και υποχρεώνεται να μη ματαιώνει ποσοστό πτήσεων άνω του 2% σε ετήσια βάση.
Επίσης, από την ΥΠΑ έχει προκηρυχθεί ένας ακόμη διαγωνισμός, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον διαγωνισμό αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Βάσει των σχετικών όρων θα επιλεγούν δύο εταιρείες για τα αεροδρόμια Χανίων, Κω και Ζακύνθου, ενώ μία εταιρεία θα αποκτήσει το δικαίωμα αποκλειστικής παροχής των σχετικών υπηρεσιών σε συνολικά 31 περιφερειακά αεροδρόμια.
--------------------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
--------------------------------------------

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της σελίδας ήδη οι εκπρόσωποι της Aegean προετοιμάζουν την εγκατάστασή τους στα Κύθηρα, αναπτύσσοντας έντονη κινητικότητα και συχνές επισκέψεις στο νησί μας.
Ίσως αυτοί γνωρίζουν περισσότερα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.......

---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------