Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

Πάτρα, 21/05/2009
Ταχ. Δ/νση Τηλέφωνο Fax : : : : Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 69-71 264 42 ΠΑΤΡΑ 2610-465 801-2 2610-421 799 ΠΡΟΣ: ΜΜΕ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»
Επίσκεψη στα Κύθηρα, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Σπυρίδων συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη, την Έπαρχο Κυθήρων κυρία Χριστίνα Φατσέα, καθώς και με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνικών και φορέων. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο κ. Σπυρίδων παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιβαδίου και τη Δοξολογία που τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών των σχολείων του νησιού.


Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, ο κ. Σπυρίδων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής για ολόκληρο τον Ελληνισμό, καθώς τιμάμε τη μνήμη δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας μας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και επίσης εορτάζουμε την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με τον εθνικό κορμό, η οποία επετεύχθη πριν από 145 χρόνια, το 1864. Τα Επτάνησα, χώρος ελληνικός από τα πανάρχαια χρόνια του Ομήρου και του Οδυσσέα, διαφύλαξαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας κατά τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας και μεταλαμπάδευσαν το βυζαντινό πνεύμα, τόσο στη Δύση την εποχή του μεσαίωνα, όσο και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά το 1821, στην απελευθέρωση του οποίου είχαν άλλωστε καθοριστική συμβολή.

Τα Κύθηρα έχουν διαμορφώσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στους αιώνες, καθώς ιστορικά ανήκουν στα Επτάνησα, γεωγραφικά βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο της εθνικής παλιγγενεσίας, την Πελοπόννησο, ενώ διοικητικά αποτελούν επαρχία της Νομαρχίας Πειραιά. Αυτός ο δοξασμένος από τα μυθολογικά χρόνια τόπος, η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, διακρίνεται μέχρι σήμερα για τις μοναδικές ομορφιές, τη δημοκρατική παράδοση και τη ζεστασιά των κατοίκων του.

Στις μέρες μας, το νησί ακολουθεί το δρόμο της ανάπτυξης, έχοντας πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες προόδου μέσα από τον τουρισμό και την αξιοποίηση των άλλων πλεονεκτημάτων της τοπικής οικονομίας. Η πολιτεία ενισχύει την αναπτυξιακή προσπάθεια των Κυθήρων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη διατήρηση του πληθυσμού στις πατρογονικές του εστίες και την κοινωνική συνοχή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Θέλουμε οι συμπολίτες μας στα νησιά να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προσοχής και υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας. Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.