Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εγκαινιάστηκε η 3η Summer Holidays Expo από τον πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Ιωάννη Κοφίνη.


Αισιοδοξία για αίσια έκβαση των προσπαθειών της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ώστε να βγει ο Ελληνικός Τουρισμός αλώβητος από τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Ιωάννης Κοφίνης, εγκαινιάζοντας απόψε στη Θεσσαλονίκη την 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO, που διοργανώνει η HELEXPO.

Ήδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ υπάρχουν «θετικές ενδείξεις, που βάζουν τέλος στα σενάρια καταστροφής, που με τόση ευκολία και προχειρότητα διατυπώνονταν».

«Ο τουρισμός - τόνισε σχετικά ο κ. Κοφίνης - είναι πυλώνας ανάπτυξης, με ειδικό βάρος και σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Για αυτό και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ συγκλίνουν σε ένα στρατηγικό στόχο: Να βγει ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο αλώβητος από τη σημερινή συγκυρία των οικονομικών δυσκολιών αλλά και ωφελημένος.

Η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, που κάνουμε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές, η ανάδειξη της πολυθεματικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού τουρισμού, η διαρκής μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας, τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τα όπλα μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Με όραμα, σχέδιο, αυτοπεποίθηση και σκληρή καθημερινή δουλειά αυτή η μάχη μπορεί και πρέπει να κερδηθεί. Η καλή δουλειά που γίνεται ήδη αποδίδει καρπούς. Αδιάψευστη απόδειξη για αυτό είναι οι θετικές ενδείξεις που ήδη έχουμε και βάζουν τέλος στα σενάρια καταστροφής, που με τόση ευκολία και προχειρότητα διατυπώνονταν.

Αυτή η εξέλιξη τι αποδεικνύει; Πως ο ελληνικός τουρισμός έχει δυνατότητες, έχει ευκαιρίες, έχει εφεδρείες, έχει αναπτυξιακά αποθέματα. Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι όλα αυτά να αξιοποιούνται σωστά, υπεύθυνα, προγραμματισμένα, με συνεργατική λογική και διορατική στόχευση».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι η παγκόσμια κρίση «πρέπει να δώσει το έναυσμα για να θέσουμε τη φαντασία μας σε κίνηση, σχεδιάζοντας κυριολεκτικά σε καινούργια βάση όλα όσα θα μας επιτρέψουν να ανήκουμε στους κερδισμένους του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη μιας νέας εποχής.

Η απάντηση λοιπόν δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά η μεγάλη φυγή προς το μέλλον.

Ασφαλώς είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει όμως να την επιλύσουμε. Διαφορετικά, μοιάζουμε σαν να κυνηγάμε ελέφαντες με απόχη για πεταλούδες! Και το κλειδί της λύσης είναι η προσαρμογή. Προσαρμογή σε καινούργιες ανάγκες, σε αυξημένες απαιτήσεις, σε νέα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τους περιορισμούς που επιβάλλει η δύσκολη συγκυρία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, ο κ. Κοφίνης στη δυναμική και τη δύναμη του εσωτερικού τουρισμού, εξαίροντας τη HELEXPO για τις ευκαιρίες που δίνει η SUMMER HOLIDAYS EXPO για την προώθησή του και τονίζοντας ότι το μήνυμα της προσαρμογής, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα, «αφορά πρωτίστως τον εσωτερικό τουρισμό.


Η δύναμη του εσωτερικού τουρισμού είναι δεδομένη και κανένας δεν πρέπει να την υποτιμά. Για αυτό και εμείς ως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ως ΕΟΤ επενδύουμε στοχευμένα πάνω από 14 εκατ.ευρώ και ενισχύουμε έτσι ακόμη περισσότερο την καμπάνια μας, με το πολύ επιτυχημένο σλόγκαν «Μένουμε Ελλάδα». Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι χορηγίες του ΕΟΤ σε μια σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις προβολής που αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό, το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι μια επένδυση, όμως, που αξίζει και πιάνει τόπο, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια πολύτιμη χρυσή εφεδρεία.

Για αυτό στη σκέψη και στον σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων, ο εσωτερικός τουρισμός πρέπει να αναγνωρίζεται ως μια μεγάλη δεξαμενή, η οποία για να αξιοποιηθεί σωστά απαιτεί προσιτές τιμές και ποιοτικές υπηρεσίες.».
Προλογίζοντας τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, ο Πρόεδρος της HELEXPO A..E., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, επεσήμανε ότι στη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η SUMMER HOLIDAYS EXPO έρχεται να προσφέρει τόσο στον Έλληνα επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου, όσο και στο καταναλωτικό κοινό, μια αντικειμενικά εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές πλατφόρμα επικοινωνίας.

Στη φετινή μεγάλη Γιορτή για τις Καλοκαιρινές Διακοπές, την 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO, που διοργανώνει η HELEXPO, συμμετέχουν 100 εκθέτες (νομαρχίες, τουριστικά γραφεία, παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία, ναυτιλιακές εταιρείες κ.ο.κ.), με ιδιαίτερα δυναμικό «παρών» από τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη).

Η 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO πραγματοποιείται και φέτος παράλληλα και αλληλο-ενισχύεται με την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), προσφέροντας στους επισκέπτες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό συνδυασμό: ελκυστικούς προορισμούς σε ελκυστικές τιμές, μαζί με τα καλύτερα βιβλία της διεθνούς και ελληνικής λογοτεχνίας και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών.

(σ.σ) Σημειώνουμε ότι στην έκθεση συμμετέχει ενεργά με δικό του περίπτερο ο Δήμος Κυθήρων, ένας ακόμη λόγος να την επισκεφθείτε.

Το ωράριο λειτουργίας της 3ης Summer Holidays Expo έχει ως εξής: Παρασκευή 29 Μαϊου 17.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 30 και 31 Μαϊου 12.00 έως τις 22.00 στα Περίπτερα 8,9 και 10 του Εκθεσιακού Κέντρου της HELEXPO.