Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε πλήρη ετοιμότητα η Νομαρχία Πειραιά για την νέα γρίπη

Πρόσθετα προληπτικά μέτρα για την θωράκιση του πρώτου λιμανιού, πρότεινε ο Νομάρχης Πειραιά στην μαζική σύσκεψη φορέων.

Μαζικότατη ήταν η ανταπόκριση στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Νομάρχης Πειραιά, για την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τη «νέα γρίπη» και τον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα του ιού στα όρια της Νομαρχίας Πειραιά.

Η παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, των περισσοτέρων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών καθώς και δεκάδων αρμοδίων φορέων, Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Επιμελητηρίων και Εμπορικού Συλλόγου, επιστημονικών συλλόγων, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ναυτιλιακής κοινότητας, των εργαζομένων στο λιμάνι και τις μεταφορές, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας του Νομάρχη Πειραιά.

Στην εισήγησή του ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες της Νομαρχίας Πειραιά, για την όσο δυνατόν καλλίτερη θωράκιση της περιοχής από τη νέα υγειονομική απειλή, τονίζοντας ότι ο ολόκληρος μηχανισμός της Νομαρχίας Πειραιά, βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας.

«Παρακολουθούμε στενά την συνεχή ροή πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου, είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και διαρκή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την επιτήρηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών, ενώ οι τρεις αρμόδιες Διευθύνσεις μας, Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικών Ελέγχων και Κτηνιατρικής, επικεφαλής των οποίων βρίσκονται τρεις γιατροί, τρεις εκλεκτοί επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία, είναι σε πλήρη εγρήγορση και αν χρειαστεί σε 24ωρη βάση.
Και οφείλω να επισημάνω ότι παρά τις μεγάλες ελλείψεις μας σε μέσα και προσωπικό - και εδώ οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πραγματικά βαρύτατες και θα πρέπει επιτέλους να αναληφθούν --, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας, με στόχο την διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κ. Μίχας, προσθέτοντας ότι «Στην Νομαρχία Πειραιά έχουμε και γνώση και εμπειρία και τους κατάλληλους μηχανισμούς, καθώς έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις και στο παρελθόν, και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων και κυρίως με την σωστή οργάνωση και τον σωστό συντονισμό, ο οποίος υπάρχει πλέον, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και την παρούσα κρίση της νέας γρίπης».

Ήδη, η Νομαρχία Πειραιά με έγγραφά της:

Ø Έχει ενημερώσει όλα τα Τελωνεία, τις λιμενικές αρχές, καθώς και εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας, διαβιβάζοντας τα ειδικά ενημερωτικά έντυπα του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ, για την έγκυρη ενημέρωση των ταξιδιωτών και των εργαζομένων στο λιμάνι.

Ø Έχει ζητήσει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη υποβολή της Ναυτιλιακής Δήλωσης Υγείας, που κατατίθεται από τον πλοίαρχο ή τον γιατρό του κάθε πλοίου, το οποίο καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά. Εφόσον από τη δήλωση προκύπτει η ύπαρξη ύποπτου κρούσματος της «νέας γρίπης» σε μέλος του πληρώματος ή σε επιβάτη, έχει ζητηθεί να υπάρξει άμεση ενημέρωση γιατρού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας ή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ø Έχει επίσης ζητηθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής ευθύνης της, να ενημερώσουν τις οικογένειες που διατηρούν οικόσιτα χοιρινά για την ανάγκη εμβολιασμού όλων των χοίρων κάθε ηλικίας, καθώς και για τον εμβολιασμό όσων έχουν συχνή ή καθημερινή επαφή με χοιρινά, στις αρχές του χειμώνα, και αυτό για να αποκλειστεί κάποιος γενετικός ανασυνδυασμός, τη συνύπαρξη δηλαδή δύο διαφορετικών υποτύπων στον ίδιο φορέα.

Ø Επιπλέον οι Δήμοι να προβούν σε καταγραφή όλων των οικογενειακού τύπου εκτροφών, και να ενημερώσουν σχετικά την Νομαρχία Πειραιά ώστε μέσω των υπηρεσιών της να βρίσκεται σε συστηματική επαφή μαζί τους, για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μίχας, η Νομαρχία Πειραιά προχωρά στη συγκρότηση Τοπικού Κέντρου Επείγουσας Επέμβασης (Τ.Κ.Ε.Ε.), με επικεφαλής τον Νομάρχη, το οποίο θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το όλο έργο που σχετίζεται με την «νέα γρίπη», καθώς και στην έκδοση και κυκλοφορία δίγλωσσου (στα ελληνικά και αγγλικά) ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, αφού όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά «Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση των πολιτών, αποτελεί την καλλίτερη θωράκιση απέναντι στην ασθένεια του πανικού που μας προσβάλλει σε καταστάσεις ανάγκης».

Για την συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών της νόσου στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στη συνέχεια, στα προτεινόμενα μέτρα της Νομαρχίας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Ø Καθορισμό θέσης στο αγκυροβόλιο για πλοίο που ενδεχομένως χρειαστεί να τεθεί σε καραντίνα, καθώς και καθορισμός διαδικασίας για την τροφοδοσία του και την διαχείριση των λυμάτων του.

Ø Εξασφάλιση πλωτού μέσου κατάλληλα εξοπλισμένου και στελεχωμένου για την μεταφορά των ασθενών.

Ø Παροχή προστατευτικών μέσων στο ιατρικό προσωπικό της Νομαρχίας και του Λιμενικού (μάσκες, γάντια ή και στολές), όπου και όταν χρειαστούν (κυρίως για τις νοσηλευτικές μονάδες).

Ø Έλεγχος των απαιτούμενων πιστοποιητικών (ναυτιλιακή δήλωση υγείας, κατάσταση και πιθανές αλλαγές πληρώματος, δήλωση του πλοιάρχου αν επιβάτης του νοσηλεύθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με πυρετό).

Ø Δημιουργία αίθουσας υποδοχής ύποπτων περιστατικών στο λιμάνι, με ειδικές υποδομές τόσο στον εξαερισμό, όσο και στον κλιματισμό, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μίχας, ζήτησε από τις αρχές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αλλά και για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με την Νομαρχία Πειραιά, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ενδεχόμενη είσοδο του ιού στην περιοχή, τονίζοντας ότι «Οι εξελίξεις δεν πρέπει να μας πανικοβάλλουν. Γιατί ο πανικός και κυρίως η κακή πληροφόρηση, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, όπως είναι σημαντικό να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα του, πλήρως οργανωμένοι και ετοιμοπόλεμοι για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ενημέρωσης καθώς και για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχομένου κρούσματος της νόσου στην περιοχή μας».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος, εξήρε την ετοιμότητα της Νομαρχίας Πειραιά στους χειρισμούς του όλου ζητήματος και ευχαρίστησε προσωπικά τον Νομάρχη Πειραιά για την πολύ καλή συνεργασία της Νομαρχίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και για την πρωτοβουλία σύγκλισης της σύσκεψης.

Ο κ. Πιερρουτσάκος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα «της νέας γρίπης» μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ήδη από τα λιμεναρχεία διανέμονται κυρίως προς τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ειδικά ενημερωτικά έντυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συγκεκριμένες πληροφορίες δίνονται και προς τα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων, που ταξιδεύουν σε λιμάνια του εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του κ. Πιερρουτσάκου, οι επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας παθολόγος - λοιμοξιολόγος και λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Παυλή Ανδριάνα υπεύθυνη του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης, ενώ στη συνέχεια μαζί με τους διευθυντές των αρμόδιων Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικών Ελέγχων, Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, ιατρούς κ.κ. Ρίμα Αναγνωστοπούλου, Θανάση Ζάμπα και Μανώλη Φραγκάκη έδωσαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομένους φορείς.

Κοινή συνισταμένη όλων των επιστημόνων, είναι η αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών και η στενή συνεργασία όλων των φορέων για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.
---------------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
---------------------------------