Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης (Αύγουστος) της ομοσπονδίας των Ευρωπαίων παραγωγών ιχθυοκαλλιέργειας (FEAP, Federation of European Aquaculture Producers) σχετικά με την παραγωγή ψαριών στην Ευρώπη την περίοδο 2004-2013.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται αρκετά αξιόπιστη γιατί παίρνει τα στοιχεία κατευθείαν από τις εγχώριες ενώσεις των παραγωγών (για την Ελλάδα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών).

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:

Η Ελλάδα (σε αντίθεση με πολλά που γράφτηκαν και ακούστηκαν και γενικότερα σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη) το 2013 παρέμεινε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή τσιπούρας διαμορφώθηκε στους 75 χιλιάδες τόνους (έναντι 41.700 τόνων της Τουρκίας). Αντίθετα, η Τουρκία είχε μεγαλύτερη παραγωγή στο λαβράκι (51.600 τόνους, έναντι 48.000 της Ελλάδας). Αθροιστικά, η Ελλάδα παρήγαγε 123.000 τόνους από τα δύο αυτά ψάρια, ενώ η Τουρκία 93.500.

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι το 2013 αυξήθηκε η παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι στην Ελλάδα (48.000 από 41.500 τόνους στο λαβράκι το 2012, 75.000 από 72.000 τόνους τσιπούρας το 2012), ενώ αντίθετα η αντίστοιχη παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε (51.600 από 65.512 τόνοι στο λαβράκι το 2012, 41.700 από 30.743 τόνους τσιπούρας το 2012).

Στοιχεία για τη φετινή παραγωγή των δύο αυτών ψαριών δεν υπάρχουν, ωστόσο -σύμφωνα με τις ενδείξεις- η Ελλάδα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της, σε αντίθεση με την Τουρκία που θα τη μειώσει.

Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν από την εξέλιξη της περυσινής παραγωγής γόνου στις δύο αυτές χώρες.

Σε ό,τι αφορά το λαβράκι, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (192.000 τόνοι από 184.000), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (160.000 από 205.000 τόνους).

Στο μέτωπο της τσιπούρας, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (266.000 από 245.000 τόνους), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (140.000 τόνοι από 185.000).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι μειώνουν την παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση σταμάτησε την επιδότηση της παραγωγής (επιδότηση που κυμαινόταν γύρω στα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλό), με αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξηση του κόστους αυτής.

Παραγωγή τσιπούρας στην Ευρώπη
Χώρα
2004
2008
2012
2013
Κροατία
1.200
1.800
2.105
2.466
Κύπρος
1.356
1.600
3.121
4.444
Γαλλία
1.600
1.636
1.300
1.477
Ελλάδα
48.000
94.000
72.000
75.000
Ιταλία
9.050
9.600
8.700
8.400
Πορτογαλία
1.685
1.635
1.000
1.500
Ισπανία
13.034
23.930
19.430
16.800
Τουρκία
20.435
31.670
30.743
41.700
Σύνολο
96.360
165.871
138.399
151.787
Τα ποσά σε τόνους
Πηγή: Federation of European Aquaculture Producers

Παραγωγή λαβρακιού στην Ευρώπη
Χώρα
2004
2008
2012
2013
Κροατία
1.800
2.700
2.375
3.013
Κύπρος
698
752
1.096
1.621
Γαλλία
4.000
3.968
2.300
1.970
Ελλάδα
34.000
50.000
41.500
48.000
Ιταλία
9.700
9.800
7.200
6.800
Πορτογαλία
1.234
1.069
500
400
Ισπανία
4.700
9.840
14.270
14.700
Τουρκία
26.927
49.270
65.512
51.600
Σύνολο
83.059
127.399
134.753
128.104
Τα ποσά σε τόνους

------------------------------------------------------------
Πηγή: Federation of European Aquaculture Producers
------------------------------------------------------------------------