Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Άφιξη στα Κύθηρα του ιερού αποτμήματος του Αγίου Λειψάνου Αγίου Μύρωνος στα Κύθηρα

Αφίχθη στα Κύθηρα, σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, το ιερόν απότμημα εκ του χαριτοβρύτου αγίου λειψάνου του πολιούχου της νήσου των Αντικυθήρων, Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, του εν Κορίνθω διαλάμψαντος και εν Κυζίκω επί Δεκίου μαρτυρικώς τελειωθέντος.

Το Ιερόν Λείψανον δωρήθηκε πρόσφατα στην Ιερά μας Μητρόπολη από το Κέντρο Αγιολογικών Σπουδών "Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής" και τον Διευθυντή αυτού Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου, ενώ ανήκε το πρώτον στην προσωπική λειψανοσυλλογή του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Νικοδήμου (1883-1890), του εκ Κυζίκου της Μ. Ασίας καταγομένου, ένθα και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Μύρωνος.







Το ευωδιάζον Ιερόν Λείψανον φιλοξενήθηκε σχεδόν επί δίμηνον στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Σπετσών καθόλο το διάστημα κατασκευής της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης, τη δαπάνη για την οποία κάλυψαν Αντικυθήριοι και φιλο-Αντικυθήριοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (η αναλυτική κατάστασις των δωρητών θα δημοσιοποιηθεί μετά το Πάσχα).

Η εξαιρετικά περίτεχνη λειψανοθήκη περιλαμβάνει περιμετρικά σκηνές του μαρτυρίου του Αγίου τις οποίες εμπεύσθηκαν οι αδελφές της Ι. Μονής Αγ. Πάντων Σπετσών, που φημίζεται για τον αγιογραφικό της οίκο. Χτες παρελήφθη από τις Σπέτσες και σήμερα το μετέφερε στο νησί των Κυθήρων ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παφίλης, Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.







Στο λιμένα Διακοφτίου Κυθήρων το υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Σεραφείμ, ο οποίος φανερά συγκινημένος ομίλησε σχετικά και στη συνέχεια τελέστηκε σύντομος δέησις. Εν συνεχεία μετεφέρθη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στη Χώρα (ηδη από την Κυριακή της Ορθοδοξίας φιλοξενείται στον Μητροπολοτικό Ναό η Θαυματουργή Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας) όπου τέθηκε σε προσκύνηση, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει η μεταφορά του σε όλες σχεδόν τις ενορίες των Κυθήρων, κατά το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

Τη Νέα Τρίτη το πρωί θα μεταφερθεί εν πάση τιμή στη νήσο των Αντικυθήρων προκειμένου να τοποθετηθεί μονίμως στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου Μύρωνος, προς ευλογία και αγιασμό της νήσου, των ακριτών κατοίκων της και των προσκυνητών.






------------------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης-Φωτογραφίες: Ειρήνη Βενέρη - Τραβασάρου
------------------------------------------------------------------------------