Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Κρίση ξανά με τα σκουπίδια

Σε αναβρασμό βρίσκεται για άλλη μια φορά το νησί των Φαιάκων λόγω του χρονίου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόσφατο αίτημα του Δήμου Κέρκυρας προς την κεντρική διοίκηση για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, όπως πολλοί προέβλεπαν, απουσία άλλωστε εμπεριστατωμένης πρότασης, απορρίφθηκε. 


Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον δήμο είτε να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις στη Λευκίμμη, είτε να επιστρέψει το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή τους, δεδομένου ότι δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί. Στο μεταξύ τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε όλο το νησί, θάβοντας τα σχέδια πολλών επαγγελματιών στον τουρισμό για ένα Πάσχα με ρεκόρ αφίξεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, «προκειμένου ένα κοινωνικό πρόβλημα να μη μετατραπεί σε υγειονομικό». Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «η μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» και ότι οι επιπτώσεις της πλημμελούς διαχείρισης «αφορούν το σύνολο των πολιτών».

Οι αντιδράσεις, που αρχικά αποτυπώθηκαν με κατάληψη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ήταν αλυσιδωτές. Ο δήμαρχος ζήτησε διορία δύο μηνών για να θέσει σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ του Νότου στη Λευκίμμη, προοπτική που παρουσίασε ως μοναδική λύση. Προκειμένου να αδειοδοτηθεί η Λευκίμμη πρέπει να συνδεθεί με ρεύμα, αλλά η ΔΕΗ ζητεί τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., καθώς θεωρούν ότι οι εξαγριωμένοι κάτοικοι θα εμποδίσουν την ολοκλήρωση των εργασιών, όπως είχε συμβεί και το 2009.

Κάτοικοι και των δύο περιοχών αμφισβητούν τις δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είμαστε αντίθετοι με την προετοιμασία “οριστικής λύσης” που περιλαμβάνει τη δημιουργία Εργοστασίου

Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και ΧΥΤΥ στο ήδη εδώ και δεκαετίες επιβαρυμένο περιβαλλοντικά Τεμπλόνι», αναφέρει η κ. Μάγδα Παπανικολοπούλου από τον Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου, «μας καταδικάζει έτσι για άλλα 30 χρόνια». Οπως τονίζει η κ. Παπανικολοπούλου, ο Σύλλογος έχει προσφύγει από το 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκτοτε η εξέταση του αιτήματός τους παίρνει συνεχείς αναβολές. «Εμείς προκρίνουμε μια προσωρινή μεταφορά εκτός νησιού των απορριμμάτων και έπειτα την εξεύρεση λύσης βάσει επιστημονικών κριτηρίων». Επισημαίνει, άλλωστε, ότι ο δεματοποιητής που έχει εσχάτως τοποθετηθεί στο Τεμπλόνι είναι εκτός λειτουργίας, αλλά ακόμα και αν επισκευασθεί δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών του νησιού.

Οσο αυτές οι γραμμές γράφονται, ξεκινάει το πανκερκυραϊκό συλλαλητήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί φορείς του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, ναυλώθηκαν και λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την Αθήνα Λευκιμμιώτες διαδηλωτές. Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου είναι: κεντρικός εθνικός σχεδιασμός για διαχείριση απορριμμάτων, ανάθεση σε πανεπιστήμιο της σύνταξης μελέτης για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και αποκλεισμός της λειτουργίας ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης, απόδοση ευθυνών, αλλά και καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.
----------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Ιωάννα Φωτιάδη
----------------------------------------------------